Casus

Casus is een Latijns woord dat “geval” of “gebeurtenis” betekent. In de medische wereld bedoelen we hiermee een beschrijving van een patiënt die een bepaalde ziekte of behandeling doormaakt. Een ander woord hiervoor is “praktijkgeval”. Deze term wordt ook gebruikt in de rechtspraak, maar dan gaat het om een verdachte of een andere cliënt. Als je je strikt aan het Latijn houdt, is het meervoud van casus ook casus. Maar in het Nederlands mag je ook casussen zeggen, dat is een stuk duidelijker.

Casuïstiek

Wanneer een dokter een heel bijzonder geval meemaakt met een patiënt of met een bepaalde ziekte, wil hij of zij dit soms delen met collega’s. Bijvoorbeeld collega’s van dezelfde afdeling in hetzelfde ziekenhuis. Maar soms ook met collega’s in de rest van het land of de rest van de wereld. In het artikel of in de presentatie beschrijft de dokter dan de casus. Zo’n bespreking of beschrijving noemen we ook wel casuïstiek. Als de dokter een casus wil publiceren, dan zal die altijd toestemming vragen aan de patiënt of dat mag. De persoonlijke gegevens van de patiënt worden in principe altijd achterwege gelaten, zodat het helemaal anoniem is.

Case-report

Het beschrijven van een casus kan heel nuttig zijn om kennis over een zeldzame ziekte te delen met collega artsen. Dat noemen we een case-report, een casestudie of (in het Engels) case study. Meestal gaat het over een ziekte of een symptoom dat heel erg zeldzaam is. In sommige gevallen gaat het over een normaal ziektebeeld waarbij er hele bijzondere omstandigheden waren, of waarbij er grote ethische en/of morele vragen speelden. Op die manier kunnen dokters hun collega’s informeren over de casus waardoor zij hun kennis over een ziektebeeld kunnen verbeteren.

Casusbespreking

In de meeste ziekenhuizen houden de artsen en verpleegkundigen regelmatig een casusbespreking. Veel afdelingen bespreken zelfs elke ochtend (tijdens de overdracht) een interessante casus. Dit is enerzijds bedoeld om samen na te denken over de beste behandeling voor de patiënt, maar ook zodat de collega’s en dokters in opleiding ervan kunnen leren.

Voorbeelden

1) Een tetanus-infectie in Nederland is heel zeldzaam. Dit is een interessante casus voor een case-report.

2) De huisarts belt de internist om een casus te bespreken van één van zijn patiënten. Hij wil graag advies over de juiste behandeling.

3) Gisteravond is een jongeman met een bloedvergiftiging opgenomen. De casus werd de vanochtend meteen besproken in de overdracht.

Een medische casus is een geval uit de praktijk.

Up-to-date blijven?

Elke twee weken praten we je bij over een medische term in een kort mailtje.

Dat is leuk en leerzaam! Wil jij jouw kennis van medische termen ook up-to-date houden?

Een medische interventie is elke actieve ingreep om een probleem of ziekte te behandelen. Zoals medicatie, opereren of leefstijladviezen.

Interventie

Een medische interventie is elke actieve ingreep om een probleem of ziekte te behandelen. Dit kan heel breed zijn. Bijvoorbeeld medicatie voorschrijven, leefstijladviezen geven of

lees meer
ziekenhuis afkortingen

Ziekenhuis afkortingen

De medische taal staat bol van de verwarrende afkortingen. Bekijk een medisch dossier of een ontslagbrief en je komt de ene na de andere afkorting

lees meer
Incisie en drainage is een ingreep om een abces te behandelen.

Drainage

Drainage is een Frans leenwoord en betekent het afvoeren van vocht. We bedoelen hiermee het afvoeren van bloed, pus of vocht uit het lichaam. Drain (spreek uit

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner