Casus

Casus is een Latijns woord dat “geval” of “gebeurtenis” betekent. In de medische wereld bedoelen we hiermee een beschrijving van een patiënt die een bepaalde ziekte of behandeling doormaakt. Een ander woord hiervoor is “praktijkgeval”. Deze term wordt ook gebruikt in de rechtspraak, maar dan gaat het om een verdachte of een andere cliënt. Als je je strikt aan het Latijn houdt, is het meervoud van casus ook casus. Maar in het Nederlands mag je ook casussen zeggen, dat is een stuk duidelijker.

Casuïstiek

Wanneer een dokter een heel bijzonder geval meemaakt met een patiënt of met een bepaalde ziekte, wil hij of zij dit soms delen met collega’s. Bijvoorbeeld collega’s van dezelfde afdeling in hetzelfde ziekenhuis. Maar soms ook met collega’s in de rest van het land of de rest van de wereld. In het artikel of in de presentatie beschrijft de dokter dan de casus. Zo’n bespreking of beschrijving noemen we ook wel casuïstiek. Als de dokter een casus wil publiceren, dan zal die altijd toestemming vragen aan de patiënt of dat mag. De persoonlijke gegevens van de patiënt worden in principe altijd achterwege gelaten, zodat het helemaal anoniem is.

Case-report

Het beschrijven van een casus kan heel nuttig zijn om kennis over een zeldzame ziekte te delen met collega artsen. Dat noemen we een case-report, een casestudie of (in het Engels) case study. Meestal gaat het over een ziekte of een symptoom dat heel erg zeldzaam is. In sommige gevallen gaat het over een normaal ziektebeeld waarbij er hele bijzondere omstandigheden waren, of waarbij er grote ethische en/of morele vragen speelden. Op die manier kunnen dokters hun collega’s informeren over de casus waardoor zij hun kennis over een ziektebeeld kunnen verbeteren.

Casusbespreking

In de meeste ziekenhuizen houden de artsen en verpleegkundigen regelmatig een casusbespreking. Veel afdelingen bespreken zelfs elke ochtend (tijdens de overdracht) een interessante casus. Dit is enerzijds bedoeld om samen na te denken over de beste behandeling voor de patiënt, maar ook zodat de collega’s en dokters in opleiding ervan kunnen leren.

Voorbeelden

1) Een tetanus-infectie in Nederland is heel zeldzaam. Dit is een interessante casus voor een case-report.

2) De huisarts belt de internist om een casus te bespreken van één van zijn patiënten. Hij wil graag advies over de juiste behandeling.

3) Gisteravond is een jongeman met een bloedvergiftiging opgenomen. De casus werd de vanochtend meteen besproken in de overdracht.

Een medische casus is een geval uit de praktijk.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

De medische term terminaal betekent einde of laatste fase.

Terminaal

Terminaal komt van het Latijnse woord terminus. Het betekent “einde” of “laatste fase”. In de medische taal kan het op twee manieren gebruikt worden. Om een tijd

lees meer
Vegetatief betekent dat iets in het lichaam gebeurt buiten het bewustzijn om.

Vegetatief

Vegetatief komt van het Latijnse woord vegetare. Het betekent “onbewust”. Als ezelsbruggetje kun je denken aan het Engelse woord “vegetable” (groente), die heeft ook geen bewustzijn. Vegetatieve

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner