Fractuur

Als u ooit op de gipskamer of bij de chirurg op het spreekuur bent geweest, is de kans groot dat u het woord ‘fractuur’ hebt gehoord. Deze medische term komen we ook vaak tegen in het medisch dossier. Soms wordt fractuur afgekort naar een hekje, namelijk dit teken: #. Het is niet lastig om te bedenken wat dit woord kan betekenen, want meestal kan het erg pijnlijk zijn.

Fractuur betekent botbreuk. Dus een gebroken bot. Het woord fractuur kan voor elke soort botbreuk worden gebruikt: heupfractuur, polsfractuur, ribfractuur etc. Vaak zien we ook dat dokters het hekje gebruiken in plaats van fractuur, dan krijg je: heup#, pols#, rib# etc.

Een fractuur kan in elk bot plaatsvinden. Maar wist u ook dat er verschillende ‘soorten’ fracturen zijn? We sommen de bekendste hier op:

Dwarse fractuur: het bot is ‘dwars’ door midden.
Spiraalfractuur: het bot is in een spiraalvorm gebroken, dit gebeurt bijvoorbeeld bij een gebroken enkel die een draaiende beweging maakte tijdens het breken.
Open fractuur: bij deze ernstige botbreuk staat het bot in open verbinding met de buitenlucht. Dit is een zeer ernstige botbreuk die meteen in het ziekenhuis moet worden behandeld.
Comminutieve fractuur: een botbreuk waarbij het bot verbrijzeld is, dus in meerdere stukken is gebroken.
Greenstick fractuur (of twijgbreuk): dit kan voorkomen bij kinderen die nog ‘soepele’ botten hebben. Een deel van het bot breekt maar de buitenkant (het botvlies) blijft intact. Denk aan een groen takje (twijg) die gedeeltelijk gebroken is, maar nog wel aan de buitenkant intact is.
Avulsiefractuur: Een avulsie betekent dat er een heel klein stukje bot is afgebroken. Meestal is dit veroorzaakt door de aanhechting van een pees die een stukje bot heeft meegetrokken.

De meeste fracturen hoeven gelukkig niet geopereerd te worden. Vaak herstelt het bot vanzelf door het in gips te zetten. Maar zelfs na herstel duurt het soms nog lang voordat u het bot weer volledig kunt belasten.

De meest voorkomende breuken en hun Latijnse naam zijn:
distale radiusfractuur: gebroken pols
costafractuur: gebroken rib
femurfractuur: gebroken heup (of proximale femurfractuur)
fractuur van de laterale malleolus: gebroken enkel (of fractuur van de mediale malleolus)
crurisfractuur: gebroken onderbeen
claviculafractuur: gebroken sleutelbeen

Een fractuur is een botbreuk. Op dit plaatje zie je een gebroken pols.

Up-to-date blijven?

Elke twee weken praten we je bij over een medische term in een kort mailtje.

Dat is leuk en leerzaam! Wil jij jouw kennis van medische termen ook up-to-date houden?

Weke delen zijn alle weefsels die geen bot, huid of orgaan zijn. Dit zijn bijvoorbeeld spieren, pezen of zenuwen.

Weke delen

De weke delen zijn alle ondersteunende weefsels die geen bot, huid of orgaan zijn. Het zijn dus de structuren die het lichaam “bij elkaar houden” of

lees meer
Een medische interventie is elke actieve ingreep om een probleem of ziekte te behandelen. Zoals medicatie, opereren of leefstijladviezen.

Interventie

Een medische interventie is elke actieve ingreep om een probleem of ziekte te behandelen. Dit kan heel breed zijn. Bijvoorbeeld medicatie voorschrijven, leefstijladviezen geven of

lees meer
ziekenhuis afkortingen

Ziekenhuis afkortingen

De medische taal staat bol van de verwarrende afkortingen. Bekijk een medisch dossier of een ontslagbrief en je komt de ene na de andere afkorting

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner