Fractuur

Als u ooit op de gipskamer of bij de chirurg op het spreekuur bent geweest, is de kans groot dat u het woord ‘fractuur’ hebt gehoord. Deze medische term komen we ook vaak tegen in het medisch dossier. Soms wordt fractuur afgekort naar een hekje, namelijk dit teken: #. Het is niet lastig om te bedenken wat dit woord kan betekenen, want meestal kan het erg pijnlijk zijn.

Fractuur betekent botbreuk. Dus een gebroken bot. Het woord fractuur kan voor elke soort botbreuk worden gebruikt: heupfractuur, polsfractuur, ribfractuur etc. Vaak zien we ook dat dokters het hekje gebruiken in plaats van fractuur, dan krijg je: heup#, pols#, rib# etc.

Een fractuur kan in elk bot plaatsvinden. Maar wist u ook dat er verschillende ‘soorten’ fracturen zijn? We sommen de bekendste hier op:

Dwarse fractuur: het bot is ‘dwars’ door midden.
Spiraalfractuur: het bot is in een spiraalvorm gebroken, dit gebeurt bijvoorbeeld bij een gebroken enkel die een draaiende beweging maakte tijdens het breken.
Open fractuur: bij deze ernstige botbreuk staat het bot in open verbinding met de buitenlucht. Dit is een zeer ernstige botbreuk die meteen in het ziekenhuis moet worden behandeld.
Comminutieve fractuur: een botbreuk waarbij het bot verbrijzeld is, dus in meerdere stukken is gebroken.
Greenstick fractuur (of twijgbreuk): dit kan voorkomen bij kinderen die nog ‘soepele’ botten hebben. Een deel van het bot breekt maar de buitenkant (het botvlies) blijft intact. Denk aan een groen takje (twijg) die gedeeltelijk gebroken is, maar nog wel aan de buitenkant intact is.
Avulsiefractuur: Een avulsie betekent dat er een heel klein stukje bot is afgebroken. Meestal is dit veroorzaakt door de aanhechting van een pees die een stukje bot heeft meegetrokken.

De meeste fracturen hoeven gelukkig niet geopereerd te worden. Vaak herstelt het bot vanzelf door het in gips te zetten. Maar zelfs na herstel duurt het soms nog lang voordat u het bot weer volledig kunt belasten.

De meest voorkomende breuken en hun Latijnse naam zijn:
distale radiusfractuur: gebroken pols
costafractuur: gebroken rib
femurfractuur: gebroken heup (of proximale femurfractuur)
fractuur van de laterale malleolus: gebroken enkel (of fractuur van de mediale malleolus)
crurisfractuur: gebroken onderbeen
claviculafractuur: gebroken sleutelbeen

Een fractuur is een botbreuk. Op dit plaatje zie je een gebroken pols.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Tijdens de auscultatie kan de dokter crepitaties en rhonchi horen

Auscultatie

De medische term auscultatie betekent: luisteren naar de inwendige organen, zoals het hart, de longen of de buik. Soms schrijft men ook aescultatie (met ae). De

lees meer
Profylaxe betekent een maatregel of medicijn ter preventie van een ziekte. Het is dus bedoeld om de ziekte te voorkomen, niet ter behandeling.

Profylaxe

Profylaxe is een maatregel of medicatie, waarmee een ziekte wordt voorkomen. Het stamt af van het Griekse woord profylaxis, wat “beschermend” betekent. Een ander woord

lees meer
Een indicatie betekent dat de arts een bepaald onderzoek of behandeling noodzakelijk acht voor de patiënt. Maar het kan ook andere betekenissen hebben binnen de Geneeskunde.

Indicatie

Indicatie komt van het Latijnse indicatio, wat “aanwijzing” betekent. In de medische taal wordt deze term op verschillende manieren gebruikt. Indicatie als behandeladvies Dit is een behandeladvies,

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner