Incontinentie

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het begrip incontinentie.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Stichting Bekkenbodem4All. De patiëntenorganisatie voor mannen en vrouwen met klachten en aandoeningen van de bekkenbodem.

Vroeg of (vaker) laat in het leven krijgen veel mensen te maken met ongewenst urineverlies. In medische termen wordt dit urine-incontinentie genoemd. Urine is het medische woord voor plas. Er zijn veel varianten op de term incontinentie. Het is handig om de belangrijkste termen te kennen, want voor elke vorm bestaat weer een aparte behandeling.

Als u urine verliest bij bijvoorbeeld trampolinespringen of hardlopen, wordt dit ‘inspanningsincontinentie’ of ‘stressincontinentie’ genoemd. In dat geval zijn uw bekkenbodemspieren niet sterk genoeg meer. Het kan ook zijn dat u plotseling heel dringend aandrang voelt om te plassen, bijvoorbeeld als u de huissleutel in de voordeur steekt. In dat geval zijn de signalen die van uw hersenen via de zenuwen uw blaasspier aansturen, verstoord. In deze situatie spreekt uw arts van ‘aandrangincontinentie’ of ‘urge incontinentie’.

Het kan ook gebeuren dat u ongewenst ontlasting (poep) verliest. Dit wordt fecale incontinentie genoemd.

Als u veel moeite heeft met (uit-)plassen, dan wordt dit urine-retentie genoemd. Er kan dan urine achterblijven in de blaas, waardoor u een drukkend of pijnlijk gevoel in de buik kunt ervaren.

Als het niet lukt om te poepen, spreekt men van obstipatie.

Het komt vaak voor dat mensen zich schamen zich voor deze klachten. Ze zoeken geen medische hulp en passen in plaats daarvan hun leven aan: altijd in de buurt van een wc blijven en minder contacten buitenshuis. Zonde, want er zijn zo veel behandelingen mogelijk. Ga voor deze klachten vooral naar een huisarts. Incontinentieproblemen komen heel vaak voor, en voor een huisarts is het volstrekt normaal om u te helpen. Soms zal de huisarts u doorverwijzen naar een specialist. Naast de uroloog of de gynaecoloog zijn er nog twee zorgverleners die u goed kunnen helpen. De continentieverpleegkundige helpt u o.a. bij het kiezen van de beste hulpmiddelen die voor uw specifieke situatie het meest geschikt zijn. De bekken-fysiotherapeut leert u om controle over uw bekkenbodemspieren terug te krijgen. Dit is een gespecialiseerde fysiotherapeut, let er daarom altijd op dat u wordt geholpen door een ‘geregistreerde bekkenfysiotherapeut’.

Incontinentie is de medische term voor ongewenst verlies van urine

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

De medische term terminaal betekent einde of laatste fase.

Terminaal

Terminaal komt van het Latijnse woord terminus. Het betekent “einde” of “laatste fase”. In de medische taal kan het op twee manieren gebruikt worden. Om een tijd

lees meer
Vegetatief betekent dat iets in het lichaam gebeurt buiten het bewustzijn om.

Vegetatief

Vegetatief komt van het Latijnse woord vegetare. Het betekent “onbewust”. Als ezelsbruggetje kun je denken aan het Engelse woord “vegetable” (groente), die heeft ook geen bewustzijn. Vegetatieve

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner