Incontinentie

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het begrip incontinentie.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Stichting Bekkenbodem4All. De patiëntenorganisatie voor mannen en vrouwen met klachten en aandoeningen van de bekkenbodem.

Vroeg of (vaker) laat in het leven krijgen veel mensen te maken met ongewenst urineverlies. In medische termen wordt dit urine-incontinentie genoemd. Urine is het medische woord voor plas. Er zijn veel varianten op de term incontinentie. Het is handig om de belangrijkste termen te kennen, want voor elke vorm bestaat weer een aparte behandeling.

Als u urine verliest bij bijvoorbeeld trampolinespringen of hardlopen, wordt dit ‘inspanningsincontinentie’ of ‘stressincontinentie’ genoemd. In dat geval zijn uw bekkenbodemspieren niet sterk genoeg meer. Het kan ook zijn dat u plotseling heel dringend aandrang voelt om te plassen, bijvoorbeeld als u de huissleutel in de voordeur steekt. In dat geval zijn de signalen die van uw hersenen via de zenuwen uw blaasspier aansturen, verstoord. In deze situatie spreekt uw arts van ‘aandrangincontinentie’ of ‘urge incontinentie’.

Het kan ook gebeuren dat u ongewenst ontlasting (poep) verliest. Dit wordt fecale incontinentie genoemd.

Als u veel moeite heeft met (uit-)plassen, dan wordt dit urine-retentie genoemd. Er kan dan urine achterblijven in de blaas, waardoor u een drukkend of pijnlijk gevoel in de buik kunt ervaren.

Als het niet lukt om te poepen, spreekt men van obstipatie.

Het komt vaak voor dat mensen zich schamen zich voor deze klachten. Ze zoeken geen medische hulp en passen in plaats daarvan hun leven aan: altijd in de buurt van een wc blijven en minder contacten buitenshuis. Zonde, want er zijn zo veel behandelingen mogelijk. Ga voor deze klachten vooral naar een huisarts. Incontinentieproblemen komen heel vaak voor, en voor een huisarts is het volstrekt normaal om u te helpen. Soms zal de huisarts u doorverwijzen naar een specialist. Naast de uroloog of de gynaecoloog zijn er nog twee zorgverleners die u goed kunnen helpen. De continentieverpleegkundige helpt u o.a. bij het kiezen van de beste hulpmiddelen die voor uw specifieke situatie het meest geschikt zijn. De bekken-fysiotherapeut leert u om controle over uw bekkenbodemspieren terug te krijgen. Dit is een gespecialiseerde fysiotherapeut, let er daarom altijd op dat u wordt geholpen door een ‘geregistreerde bekkenfysiotherapeut’.

Incontinentie is de medische term voor ongewenst verlies van urine

Beheers jij de medische taal?

Een goede kennis van medische termen leidt tot meer werkplezier en betere zorgresultaten.

De online cursus Medische Taal is speciaal ontwikkeld voor iedereen die in de zorg werkt. Iets voor jou?

Recente artikelen

Een invasieve ingreep is een procedure waarbij de arts het lichaam van de patiënt binnengaat met een medisch instrument.

Invasief

Invasief betekent dat de arts het lichaam van de patiënt “binnendringt” met een medisch instrument. Als ezelsbruggetje kun je denken aan het woord invasie. Bij

lees meer
Comorbiditeit betekent dat de patiënt meerdere ziektes heeft. We bedoelen hiermee chronische ziektes zoals hoge bloeddruk en hartklachten.

Comorbiditeit

Comorbiditeit betekent dat de patiënt meerdere (chronische) ziektes tegelijk heeft. De term comorbiditeit wordt gebruikt om aan te geven dat de patiënt meerdere (chronische) ziektes heeft, zonder

lees meer
Conservatieve behandeling betekent dat de patiënt behandeld wordt zonder een operatie of een ingrijpende therapie.

Conservatieve behandeling

Een conservatieve behandeling betekent dat we de patiënt behandelen zonder een operatie. Hier volgen enkele voorbeelden. Conservatieve behandeling van botbreuken De medisch term conservatief wordt

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner