Incontinentie

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het begrip incontinentie.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Stichting Bekkenbodem4All. De patiëntenorganisatie voor mannen en vrouwen met klachten en aandoeningen van de bekkenbodem.

Vroeg of (vaker) laat in het leven krijgen veel mensen te maken met ongewenst urineverlies. In medische termen wordt dit urine-incontinentie genoemd. Urine is het medische woord voor plas. Er zijn veel varianten op de term incontinentie. Het is handig om de belangrijkste termen te kennen, want voor elke vorm bestaat weer een aparte behandeling.

Als u urine verliest bij bijvoorbeeld trampolinespringen of hardlopen, wordt dit ‘inspanningsincontinentie’ of ‘stressincontinentie’ genoemd. In dat geval zijn uw bekkenbodemspieren niet sterk genoeg meer. Het kan ook zijn dat u plotseling heel dringend aandrang voelt om te plassen, bijvoorbeeld als u de huissleutel in de voordeur steekt. In dat geval zijn de signalen die van uw hersenen via de zenuwen uw blaasspier aansturen, verstoord. In deze situatie spreekt uw arts van ‘aandrangincontinentie’ of ‘urge incontinentie’.

Het kan ook gebeuren dat u ongewenst ontlasting (poep) verliest. Dit wordt fecale incontinentie genoemd.

Als u veel moeite heeft met (uit-)plassen, dan wordt dit urine-retentie genoemd. Er kan dan urine achterblijven in de blaas, waardoor u een drukkend of pijnlijk gevoel in de buik kunt ervaren.

Als het niet lukt om te poepen, spreekt men van obstipatie.

Het komt vaak voor dat mensen zich schamen zich voor deze klachten. Ze zoeken geen medische hulp en passen in plaats daarvan hun leven aan: altijd in de buurt van een wc blijven en minder contacten buitenshuis. Zonde, want er zijn zo veel behandelingen mogelijk. Ga voor deze klachten vooral naar een huisarts. Incontinentieproblemen komen heel vaak voor, en voor een huisarts is het volstrekt normaal om u te helpen. Soms zal de huisarts u doorverwijzen naar een specialist. Naast de uroloog of de gynaecoloog zijn er nog twee zorgverleners die u goed kunnen helpen. De continentieverpleegkundige helpt u o.a. bij het kiezen van de beste hulpmiddelen die voor uw specifieke situatie het meest geschikt zijn. De bekken-fysiotherapeut leert u om controle over uw bekkenbodemspieren terug te krijgen. Dit is een gespecialiseerde fysiotherapeut, let er daarom altijd op dat u wordt geholpen door een ‘geregistreerde bekkenfysiotherapeut’.

Incontinentie is de medische term voor ongewenst verlies van urine

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Een maligniteit is een kwaadaardige tumor. Oftewel kanker.

Maligniteit

Maligniteit is de medische term voor kanker. Beter gezegd is een maligniteit een kwaadaardige tumor. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een

lees meer
Tijdens de auscultatie kan de dokter crepitaties en rhonchi horen

Auscultatie

De medische term auscultatie betekent: luisteren naar de inwendige organen, zoals het hart, de longen of de buik. Soms schrijft men ook aescultatie (met ae). De

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner