Een medische interventie is elke actieve ingreep om een probleem of ziekte te behandelen.
Dit kan heel breed zijn. Bijvoorbeeld medicatie voorschrijven, leefstijladviezen geven of een operatie uitvoeren.
Maar let op!
In het ziekenhuis betekent interventie meestal dat er geopereerd gaat worden, of dat de arts het lichaam binnengaat met een instrument.
Bijvoorbeeld een buikoperatie, een plekje uit de huid wegsnijden, of het lichaam binnengaan met een katheter.
Chirurgische interventie
Hier vallen alle grote en kleine operaties onder. Dit hoeft trouwens niet per se door een chirurg te gebeuren. De huisarts, gynaecoloog en uroloog (en andere specialisten) voeren ook chirurgische interventies uit.
Interventieradioloog
Dit is een radioloog die zich heeft gespecialiseerd in ingrepen met behulp van beeldvorming. Met beeldvorming bedoelen we alle technieken waarmee de radioloog “in” of “door” het lichaam kan kijken. De interventieradioloog kan bijvoorbeeld een drain plaatsen in de galblaas met echografie. De radioloog kijkt dan op de echo waar de galblaas precies zit, en prikt die dan aan met een drain.
Een ander voorbeeld is het plaatsen van een stent in het been met röntgen doorlichting. De radioloog gaat dan het bloedvat in met een katheter (plastic buisje). Met behulp van röntgenstraling kan hij dan precies zien waar de katheter is, en waar hij de stent moet plaatsen in het been.
Interventiecardioloog
Dit is een cardioloog die zich heeft gespecialiseerd in ingrepen van het hart en de bloedvaten.
Bekende voorbeelden zijn dotteren en het plaatsen van een pacemaker.
Voorbeelden
1) De internist ziet een patiënte met diabetes (suikerziekte). De interventie bestaat uit het geven van leefstijladviezen (meer bewegen) en het opstarten van medicatie (insuline spuiten).
2) Dhr. Jansen heeft fors overgewicht. Het lukt hem helaas niet om gewicht te verliezen. Misschien is het tijd voor een chirurgische interventie, zoals een maagverkleining.
3) Een patiënt komt in het ziekenhuis met een hartaanval. De oorzaak is een kransslagader die dicht zit. De interventiecardioloog gaat met een katheter naar het hart en maakt de kransslagader weer open (dotteren). De klachten van de patiënt worden direct minder.