Links of Rechts?

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u tegen kunt komen in uw medisch dossier. Deze week het concept ‘links en rechts’.

Wat bedoelt een dokter precies als hij het heeft over de linkerschouder? Want als die tegenover de patiënt staat ziet hij die schouder toch juist rechts van hem? En voor de patiënt zelf dan, die ziet zijn eigen schouder juist weer links. Gelukkig hebben dokters van de hele wereld hier samen afspraken over gemaakt, zodat er geen misverstanden kunnen bestaan.

Het is niet gek dat hier duidelijke afspraken over moeten zijn. Denk maar eens aan een operatie van de knie of de heup, die moet aan de juiste kant worden uitgevoerd. Hetzelfde geldt voor medicatie toedienen of fysiotherapie.

De afspraak onder artsen is als volgt:
Kijk altijd door de ogen van de patiënt.

Dus wat u uw linkerhand noemt, noemt de dokter ook uw linkerhand. En uw rechtervoet is voor de dokter ook uw rechtervoet.

Dit geldt trouwens ook voor inwendige organen. Dus als de dokter het over uw rechterlong heeft, probeer dan door uw eigen ogen te ‘kijken’ waar uw rechterlong zit. Hetzelfde principe wordt aangehouden in de medische boeken over anatomie. Zo zit uw milt links in de buik, en uw lever (voornamelijk) rechts.

Links en rechts zijn belangrijke begrippen om uw medisch dossier te begrijpen.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Tijdens de auscultatie kan de dokter crepitaties en rhonchi horen

Auscultatie

De medische term auscultatie betekent: luisteren naar de inwendige organen, zoals het hart, de longen of de buik. Soms schrijft men ook aescultatie (met ae). De

lees meer
Profylaxe betekent een maatregel of medicijn ter preventie van een ziekte. Het is dus bedoeld om de ziekte te voorkomen, niet ter behandeling.

Profylaxe

Profylaxe is een maatregel of medicatie, waarmee een ziekte wordt voorkomen. Het stamt af van het Griekse woord profylaxis, wat “beschermend” betekent. Een ander woord

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner