Maligniteit is de medische term voor kanker. Beter gezegd is een maligniteit een kwaadaardige tumor. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een goedaardige en een kwaadaardige tumor.
Kwaadaardig vs. Goedaardig
Een goedaardige tumor groeit, maar zal niet doorgroeien in omliggend weefsel. Het zal ook niet uitzaaien naar de rest van het lichaam.
Denk bijvoorbeeld aan een wrat, een vleesboom of een poliep.
Een kwaadaardige tumor (maligniteit) groeit, en kan wel doorgroeien in omliggend weefsel. Het kan wel uitzaaien in het lichaam.
Denk bijvoorbeeld aan darmkanker, borstkanker of een melanoom.
Maligne vs. Benigne
Maligne betekent kwaadaardig.
Benigne betekent goedaardig.
Als ezelsbruggetje kun je denken aan het woord “bien” in het Frans en Spaans, of aan het Italiaanse “bene”. Deze woorden betekenen allebei goed.
Maar…
Een goedaardige tumor kan ook schade aanrichten. Bijvoorbeeld een goedaardige hersentumor, die tegen het hersenweefsel drukt. Hierdoor ontstaat er alsnog schade aan de hersenen.
In sommige gevallen kan een goedaardige tumor (darmpoliep) veranderen in een kwaadaardige tumor (darmkanker).
Voorbeelden
1) Een patiënte kwam met een knobbeltje in de borst. Na het onderzoek kon ik haar geruststellen, het was een goedaardige tumor.
2) Op de CT-scan zagen we dat de darmkanker was uitgezaaid naar de lever. Dit is een duidelijk voorbeeld van een maligniteit, omdat de tumor is doorgegroeid in de darmwand, en daarna is uitgezaaid naar de rest van het lichaam.
3) De echo abdomen toonde een gezwel bij de nieren. Ik ga meer onderzoek doen, omdat ik wil weten of dit een benigne of een maligne tumor is.