Anamnese

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u tegen kunt komen in uw medisch dossier. Deze week het woord Anamnese.

Wanneer u inzage heeft in uw medisch dossier zult u vaak het woord ‘Anamnese’ tegenkomen. Meestal staat hier behoorlijk veel tekst bij, dus blijkbaar is het een belangrijk onderdeel van uw dossier. Het is u vast al opgevallen dat bij de anamnese vooral uw (pijn)klachten worden beschreven. Daarnaast ziet u bijvoorbeeld ook details terugkomen zoals uw beroep, of welke hobby’s u heeft.

Anamnese komt van het oud-Griekse woord ‘anamnesis’, wat ‘herinnering’ betekent.
De anamnese is alle informatie die u als patiënt vertelt aan de arts die belangrijk kan zijn voor een goede diagnose en behandeling.

Het is goed om te beseffen dat de arts uw verhaal zal opschrijven precies zoals u het beschrijft en beleeft. Dat wil zeggen dat de arts in principe niet een eigen oordeel in de anamnese zal verwerken.
Bijvoorbeeld: “patiënt vertelt dat zij vreselijke pijn heeft in de linkerknie en ze vindt dat de medicatie niets helpt”. Het feit dat pijn als vreselijk wordt ervaren en het gevoel dat de medicatie niet werkt is hier de opvatting van de patiënt zelf, niet die van de arts. Op deze manier kan de arts zelf objectief blijven kijken naar de patiënt en zijn of haar klachten.

Ziet u in uw medisch dossier iets beschreven in de anamnese wat niet klopt? Bespreek dat dan met uw arts, grote kans dat die het samen met u kan verbeteren.

Moet u zich voorbereiden op een anamnese? In principe niet, de arts neemt de leiding en stelt aan u de juist vragen. Het is wel belangrijk om goed en eerlijk te antwoorden, zodat de arts u optimaal kan helpen. Het is nuttig om van tevoren goed na te denken welke vragen u wilt stellen aan de arts. Bedenk welke informatie belangrijk is en wat u graag wilt weten van de arts. Hulp nodig? Schakel de Hulpdokter in. Samen bekijken we welke onderwerpen belangrijk zijn voor het consult.

Tijdens de anamnese krijgt de dokter een goede indruk van uw klachten en vragen.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Défense musculaire is het zeer hard aanspannen van de buikspieren. Dit betekent dat er een acuut probleem is in de buik.

Défense musculaire

Défense musculaire is het zeer hard aanspannen van de buikspieren, als de arts in de buik drukt bij het onderzoek van het abdomen. Défense betekent verdediging. Denk

lees meer
Een maligniteit is een kwaadaardige tumor. Oftewel kanker.

Maligniteit

Maligniteit is de medische term voor kanker. Beter gezegd is een maligniteit een kwaadaardige tumor. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner