Anamnese

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u tegen kunt komen in uw medisch dossier. Deze week het woord Anamnese.

Wanneer u inzage heeft in uw medisch dossier zult u vaak het woord ‘Anamnese’ tegenkomen. Meestal staat hier behoorlijk veel tekst bij, dus blijkbaar is het een belangrijk onderdeel van uw dossier. Het is u vast al opgevallen dat bij de anamnese vooral uw (pijn)klachten worden beschreven. Daarnaast ziet u bijvoorbeeld ook details terugkomen zoals uw beroep, of welke hobby’s u heeft.

Anamnese komt van het oud-Griekse woord ‘anamnesis’, wat ‘herinnering’ betekent.
De anamnese is alle informatie die u als patiënt vertelt aan de arts die belangrijk kan zijn voor een goede diagnose en behandeling.

Het is goed om te beseffen dat de arts uw verhaal zal opschrijven precies zoals u het beschrijft en beleeft. Dat wil zeggen dat de arts in principe niet een eigen oordeel in de anamnese zal verwerken.
Bijvoorbeeld: “patiënt vertelt dat zij vreselijke pijn heeft in de linkerknie en ze vindt dat de medicatie niets helpt”. Het feit dat pijn als vreselijk wordt ervaren en het gevoel dat de medicatie niet werkt is hier de opvatting van de patiënt zelf, niet die van de arts. Op deze manier kan de arts zelf objectief blijven kijken naar de patiënt en zijn of haar klachten.

Ziet u in uw medisch dossier iets beschreven in de anamnese wat niet klopt? Bespreek dat dan met uw arts, grote kans dat die het samen met u kan verbeteren.

Moet u zich voorbereiden op een anamnese? In principe niet, de arts neemt de leiding en stelt aan u de juist vragen. Het is wel belangrijk om goed en eerlijk te antwoorden, zodat de arts u optimaal kan helpen. Het is nuttig om van tevoren goed na te denken welke vragen u wilt stellen aan de arts. Bedenk welke informatie belangrijk is en wat u graag wilt weten van de arts. Hulp nodig? Schakel de Hulpdokter in. Samen bekijken we welke onderwerpen belangrijk zijn voor het consult.

Tijdens de anamnese krijgt de dokter een goede indruk van uw klachten en vragen.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Een medisch consult is een gesprek met of een advies van de arts.

Consult

De term consult of consultatie komt uit het Frans en betekent “overleggen” of “raadplegen”. Een medisch consult kan verschillende betekenissen hebben. Een gesprek met de

lees meer
Gastro-enteraal is de medische term voor maag en darmen. Een GE-chirurg is een buikchirurg.

Gastro-enteraal

Gastro-enteraal is de medische term voor maag en darmen. De term is een samenstelling van twee Griekse woorden: Gaster betekent maag. Enteron betekent darmen. Gastro-enteritis

lees meer
Een corpus alienum is een voorwerp dat niet thuishoort in je lichaam.

Corpus alienum

Corpus alienum betekent: een voorwerp dat van buiten het lichaam komt. Dat kunnen voorwerpen zijn zoals een ingeslikte munt, een splinter onder de huid of

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner