Anamnese

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u tegen kunt komen in uw medisch dossier. Deze week het woord Anamnese.

Wanneer u inzage heeft in uw medisch dossier zult u vaak het woord ‘Anamnese’ tegenkomen. Meestal staat hier behoorlijk veel tekst bij, dus blijkbaar is het een belangrijk onderdeel van uw dossier. Het is u vast al opgevallen dat bij de anamnese vooral uw (pijn)klachten worden beschreven. Daarnaast ziet u bijvoorbeeld ook details terugkomen zoals uw beroep, of welke hobby’s u heeft.

Anamnese komt van het oud-Griekse woord ‘anamnesis’, wat ‘herinnering’ betekent.
De anamnese is alle informatie die u als patiënt vertelt aan de arts die belangrijk kan zijn voor een goede diagnose en behandeling.

Het is goed om te beseffen dat de arts uw verhaal zal opschrijven precies zoals u het beschrijft en beleeft. Dat wil zeggen dat de arts in principe niet een eigen oordeel in de anamnese zal verwerken.
Bijvoorbeeld: “patiënt vertelt dat zij vreselijke pijn heeft in de linkerknie en ze vindt dat de medicatie niets helpt”. Het feit dat pijn als vreselijk wordt ervaren en het gevoel dat de medicatie niet werkt is hier de opvatting van de patiënt zelf, niet die van de arts. Op deze manier kan de arts zelf objectief blijven kijken naar de patiënt en zijn of haar klachten.

Ziet u in uw medisch dossier iets beschreven in de anamnese wat niet klopt? Bespreek dat dan met uw arts, grote kans dat die het samen met u kan verbeteren.

Moet u zich voorbereiden op een anamnese? In principe niet, de arts neemt de leiding en stelt aan u de juist vragen. Het is wel belangrijk om goed en eerlijk te antwoorden, zodat de arts u optimaal kan helpen. Het is nuttig om van tevoren goed na te denken welke vragen u wilt stellen aan de arts. Bedenk welke informatie belangrijk is en wat u graag wilt weten van de arts. Hulp nodig? Schakel de Hulpdokter in. Samen bekijken we welke onderwerpen belangrijk zijn voor het consult.

Tijdens de anamnese krijgt de dokter een goede indruk van uw klachten en vragen.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Tijdens de auscultatie kan de dokter crepitaties en rhonchi horen

Auscultatie

De medische term auscultatie betekent: luisteren naar de inwendige organen, zoals het hart, de longen of de buik. Soms schrijft men ook aescultatie (met ae). De

lees meer
Profylaxe betekent een maatregel of medicijn ter preventie van een ziekte. Het is dus bedoeld om de ziekte te voorkomen, niet ter behandeling.

Profylaxe

Profylaxe is een maatregel of medicatie, waarmee een ziekte wordt voorkomen. Het stamt af van het Griekse woord profylaxis, wat “beschermend” betekent. Een ander woord

lees meer
Een indicatie betekent dat de arts een bepaald onderzoek of behandeling noodzakelijk acht voor de patiënt. Maar het kan ook andere betekenissen hebben binnen de Geneeskunde.

Indicatie

Indicatie komt van het Latijnse indicatio, wat “aanwijzing” betekent. In de medische taal wordt deze term op verschillende manieren gebruikt. Indicatie als behandeladvies Dit is een behandeladvies,

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner