Anamnese

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u tegen kunt komen in uw medisch dossier. Deze week het woord Anamnese.

Wanneer u inzage heeft in uw medisch dossier zult u vaak het woord ‘Anamnese’ tegenkomen. Meestal staat hier behoorlijk veel tekst bij, dus blijkbaar is het een belangrijk onderdeel van uw dossier. Het is u vast al opgevallen dat bij de anamnese vooral uw (pijn)klachten worden beschreven. Daarnaast ziet u bijvoorbeeld ook details terugkomen zoals uw beroep, of welke hobby’s u heeft.

Anamnese komt van het oud-Griekse woord ‘anamnesis’, wat ‘herinnering’ betekent.
De anamnese is alle informatie die u als patiënt vertelt aan de arts die belangrijk kan zijn voor een goede diagnose en behandeling.

Het is goed om te beseffen dat de arts uw verhaal zal opschrijven precies zoals u het beschrijft en beleeft. Dat wil zeggen dat de arts in principe niet een eigen oordeel in de anamnese zal verwerken.
Bijvoorbeeld: “patiënt vertelt dat zij vreselijke pijn heeft in de linkerknie en ze vindt dat de medicatie niets helpt”. Het feit dat pijn als vreselijk wordt ervaren en het gevoel dat de medicatie niet werkt is hier de opvatting van de patiënt zelf, niet die van de arts. Op deze manier kan de arts zelf objectief blijven kijken naar de patiënt en zijn of haar klachten.

Ziet u in uw medisch dossier iets beschreven in de anamnese wat niet klopt? Bespreek dat dan met uw arts, grote kans dat die het samen met u kan verbeteren.

Moet u zich voorbereiden op een anamnese? In principe niet, de arts neemt de leiding en stelt aan u de juist vragen. Het is wel belangrijk om goed en eerlijk te antwoorden, zodat de arts u optimaal kan helpen. Het is nuttig om van tevoren goed na te denken welke vragen u wilt stellen aan de arts. Bedenk welke informatie belangrijk is en wat u graag wilt weten van de arts. Hulp nodig? Schakel de Hulpdokter in. Samen bekijken we welke onderwerpen belangrijk zijn voor het consult.

Tijdens de anamnese krijgt de dokter een goede indruk van uw klachten en vragen.

Beheers jij de medische taal?

Een goede kennis van medische termen leidt tot meer werkplezier en betere zorgresultaten.

De online cursus Medische Taal is speciaal ontwikkeld voor iedereen die in de zorg werkt. Iets voor jou?

Recente artikelen

Een invasieve ingreep is een procedure waarbij de arts het lichaam van de patiënt binnengaat met een medisch instrument.

Invasief

Invasief betekent dat de arts het lichaam van de patiënt “binnendringt” met een medisch instrument. Als ezelsbruggetje kun je denken aan het woord invasie. Bij

lees meer
Comorbiditeit betekent dat de patiënt meerdere ziektes heeft. We bedoelen hiermee chronische ziektes zoals hoge bloeddruk en hartklachten.

Comorbiditeit

Comorbiditeit betekent dat de patiënt meerdere (chronische) ziektes tegelijk heeft. De term comorbiditeit wordt gebruikt om aan te geven dat de patiënt meerdere (chronische) ziektes heeft, zonder

lees meer
Conservatieve behandeling betekent dat de patiënt behandeld wordt zonder een operatie of een ingrijpende therapie.

Conservatieve behandeling

Een conservatieve behandeling betekent dat we de patiënt behandelen zonder een operatie. Hier volgen enkele voorbeelden. Conservatieve behandeling van botbreuken De medisch term conservatief wordt

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner