Antalgisch

De medische term antalgisch is een samenstelling van twee oud-Griekse woorden: anti + algos. Anti betekent ‘tegen’ en algos betekent ‘pijn’. Antalgisch betekent dus ‘tegen de pijn’.

Tegenwoordig wordt de term antalgisch alleen nog maar gebruikt om een houding of looppatroon aan te geven. Een antalgische houding betekent dat iemand een houding ‘tegen de pijn’ aanneemt. Hij gaat dus op zo’n manier staan of zitten zodat er geen pijn is, of in elk geval zo weinig mogelijk pijn.

Antalgisch looppatroon

Een antalgisch looppatroon wil zeggen dat iemand op zo’n manier loopt, dat het pijnlijke deel van het lichaam zo veel mogelijk ontlast wordt. In de volksmond spreekt men van ‘mank lopen’.

Denk bijvoorbeeld aan iemand met een pijnlijke rechterknie. Diegene zal op zo’n manier lopen zodat hij de knie zo weinig mogelijk hoeft te buigen, en zodat het rechterbeen zo kort mogelijk op de grond staat. In dit geval wordt het andere been dus extra veel belast, wat vervolgens weer andere problemen kan veroorzaken.

Dokters en fysiotherapeuten noteren het vaak in het medisch dossier als de patiënt een antalgische houding of looppatroon heeft. Dit laat zien dat er waarschijnlijk een probleem is in het bewegingsapparaat van de patiënt.

De term antalgisch zegt zelf niets over de precieze oorzaak van de pijnklachten.

Voorbeelden

1) De patiënte heeft een antalgisch looppatroon bij een verstuikte linkerenkel.

Deze patiënte heeft veel pijn aan de linkerenkel, daarom loopt zij op zo’n manier dat de linkerenkel weinig gebruikt wordt.

2) Vanwege de lage rugpijn neemt de patiënt een antalgische houding aan bij het zitten.

Deze patiënt heeft pijn in de rug en gaat daarom op zo’n manier zitten dat hij het minste pijn ervaart.

3) Ik zie bij deze patiënt een antalgisch looppatroon, maar ik weet nog niet waar de pijnklachten vandaan komen.

Er wordt een antalgisch looppatroon gezien, maar dat zegt nog niets over de oorzaak van de pijnklachten.

Een antalgisch looppatroon betekent op zo'n manier lopen dat je het minste pijn ervaart.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Défense musculaire is het zeer hard aanspannen van de buikspieren. Dit betekent dat er een acuut probleem is in de buik.

Défense musculaire

Défense musculaire is het zeer hard aanspannen van de buikspieren, als de arts in de buik drukt bij het onderzoek van het abdomen. Défense betekent verdediging. Denk

lees meer
Een maligniteit is een kwaadaardige tumor. Oftewel kanker.

Maligniteit

Maligniteit is de medische term voor kanker. Beter gezegd is een maligniteit een kwaadaardige tumor. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner