Begrijpelijke medische taal en chatgpt

Begrijpelijke medische teksten schrijven, dat kan chatgpt toch ook wel?

Ja en nee

Ja, een AI chatbot kan je op weg helpen om zinnen in te korten en moeilijke woorden te vervangen. Belangrijke stappen om een tekst op taalniveau B1 te schrijven.

Maar pas op🤚want op andere gebieden schiet AI ernstig tekort!

Medisch schrijven op B1 niveau is namelijk meer dan wat woordjes vervangen. Was het maar zo’n feest!

Begrijpelijke medische informatie voldoet aan deze 3 punten:

1️⃣ Afgestemd op behandeldoelen
👉 Chatgpt kan perfect de hersenslagaders beschrijven in begrijpelijke taal. Maar wacht even, heeft de patiënt die info eigenlijk wel nodig? Wat was het doel van deze tekst eigenlijk? Oh, de patiënt moet zijn bloedverdunners innemen om een nieuwe beroerte te voorkomen. Kunnen we niet beter vanuit die hoofdboodschap schrijven? Laat die hersenslagaders maar achterwege dan.

2️⃣ Afgestemd op basiskennis van de patiënt
👉 Cellen, lever en hormonen zijn volgens chatgpt begrijpelijke woorden die de meeste Nederlanders kennen. Dat klopt. Maar hoeveel mensen weten eigenlijk waar de lever zit? En wie kan mij uitleggen wat een hormoon precies is (dat is best ingewikkeld namelijk!). En als ik je vertel dat insuline ervoor zorgt dat cellen glucose opnemen, heb je daar dan een beeld bij? Dit soort onderwerpen begrijpelijk maken vraagt echt om creatief schrijfwerk.

3️⃣ Afgestemd op belevingswereld van de patiënt
👉 Instructies voor chemotherapie in begrijpelijke taal? Fluitje van een cent voor chatgpt. Maar hoe verloopt de patiëntreis precies? Hoe ziet de dagbehandeling er eigenlijk uit, welke zorgverleners kom je allemaal tegen en welke emoties komen erbij kijken? Welke voorbereidingen zijn echt noodzakelijk, en hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Kort samengevat, om begrijpelijke medische teksten te schrijven moet je
1) de intenties van de zorgverlener begrijpen
2) medische concepten op het niveau van de patiënt kunnen uitleggen
3) het zorgproces door de ogen van de patiënt kunnen bekijken

Daarom moet er altijd een mens meedenken en meeschrijven. Het liefst iemand die de principes van taalniveau B1 beheerst en daarnaast ook het zorgproces van binnen en buiten kent.

Als jij succesverhalen hebt m.b.t. het inzetten van AI, dan hoor ik dat natuurlijk graag. Mijn persoonlijke ervaring is dat het nauwelijks tijd bespaart, omdat begrijpelijke taal veel meer is dan wat woordjes vervangen 😉

Ben of ga jij ook aan de slag met begrijpelijke medische taal, en wil je een goede start maken? Boek dan de Workshop Medisch B1 en leer met jouw collega’s in een dagdeel hoe je kraakheldere medische teksten schrijft!

Chatgpt kan ons helpen met het schrijven van begrijpelijke medische teksten. Maar het heeft ook een aantal beperkingen.

Up-to-date blijven?

Elke twee weken praten we je bij over een medische term in een kort mailtje.

Dat is leuk en leerzaam! Wil jij jouw kennis van medische termen ook up-to-date houden?

De medische term insufficiëntie betekent dat een orgaan of anatomische structuur onvoldoende werkt of niet toereikend is.

Insufficiëntie

Insufficiëntie betekent letterlijk ontoereikend of onvoldoende. Als een orgaan insufficiënt is, dan bedoelen we dat het orgaan onvoldoende functioneert. Het doet zijn werk dus niet goed. Hetzelfde geldt voor

lees meer
De medische term compliance heeft twee betekenissen. De therapietrouw van de patiënt en de rekbaarheid van bloedvaten.

Compliance

Compliance is een leenwoord uit het Engels en betekent letterlijk meewerken. In het Nederlands kennen we ook het woord compliantie, maar dit wordt bijna nooit gebruikt. In

lees meer
De medische term prognose betekent het verwachte beloop van de ziekte. De dokter schat in of er een gunstige of ongunstige prognose is.

Prognose

De prognose is de verwachting over het beloop van de ziekte. Het is belangrijk om te realiseren dat een dokter niet kan voorspellen hoe een ziekte zal

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner