Vingers en tenen

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u tegen kunt komen in uw medisch dossier. Deze week de term die artsen gebruiken voor vingers: digitus.

Een ongelukje met de vingers zit soms (letterlijk) in een klein hoekje. En dat kan behoorlijk veel pijn doen! Gelukkig kan de dokter op de Spoed Eisende Hulp u snel helpen met een hechting of een spalkje. Maar in het medisch verslag ziet u iets opvallends: de dokter heeft het over dig 1 en dig 5. U kwam toch voor uw duim en pink? Dat heeft te maken met de  manier waarop artsen vingers beschrijven.

Eerst even het woord digitus, dat betekent vinger. De afkorting dig komt u ook vaak tegen in het medisch dossier. Het meervoud digiti betekent vingers. Deze woorden komen rechtstreeks uit het Latijn. Omdat mensen vroeger op hun vingers telden wordt het woord digitus ook gebruikt voor cijfers. Zo komen we bijvoorbeeld aan het woord digitaal in de moderne wereld.

Oke, dat is duidelijk. Maar er zijn toch vijf vingers? Hoe onderscheiden we die dan? Heel simpel. De duim noemen we digitus 1 en we tellen dan door naar digitus 5, dat is de pink. Elke vinger heeft ook nog zijn eigen Latijnse naam, maar deze worden in de praktijk zelden gebruikt.

Bekijk het plaatje hiernaast of gebruik deze lijst om de verschillende digiti te onderscheiden:

dig 1 = duim (pollex)
dig 2 = wijsvinger (digitus index)
dig 3 = middelvinger (digitus medius)
dig 4 = ringvinger (digitus anularis)
dig 5 = pink (digitus minimus)

Wist u dat de tenen op dezelfde manier worden genummerd? Ook de tenen noemen we digitus of digiti. Hier geldt dezelfde regel met cijfers. De grote teen (hallux) noemen we dig 1. De kleinste teen aan de buitenkant noemen we dig 5. Als we het over de digitus hebben is het dus belangrijk dat we erbij zeggen of het om de hand of de voet gaat.

De vingers worden door de dokter beschreven als digitus 1 tot en met 5

Up-to-date blijven?

Elke twee weken praten we je bij over een medische term in een kort mailtje.

Dat is leuk en leerzaam! Wil jij jouw kennis van medische termen ook up-to-date houden?

Veel zorgverleners leven in een medische bubbel, waardoor het lastig is om helder te communiceren met hun patiënten.

Medische bubbel

Leef jij in een medische bubbel? Het is een vraag die vaak terugkomt tijdens mijn workshop over begrijpelijke medische taal. Ik probeer mijn collega zorgverleners

lees meer
Weke delen zijn alle weefsels die geen bot, huid of orgaan zijn. Dit zijn bijvoorbeeld spieren, pezen of zenuwen.

Weke delen

De weke delen zijn alle ondersteunende weefsels die geen bot, huid of orgaan zijn. Het zijn dus de structuren die het lichaam “bij elkaar houden” of

lees meer
Een medische interventie is elke actieve ingreep om een probleem of ziekte te behandelen. Zoals medicatie, opereren of leefstijladviezen.

Interventie

Een medische interventie is elke actieve ingreep om een probleem of ziekte te behandelen. Dit kan heel breed zijn. Bijvoorbeeld medicatie voorschrijven, leefstijladviezen geven of

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner