Vingers en tenen

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u tegen kunt komen in uw medisch dossier. Deze week de term die artsen gebruiken voor vingers: digitus.

Een ongelukje met de vingers zit soms (letterlijk) in een klein hoekje. En dat kan behoorlijk veel pijn doen! Gelukkig kan de dokter op de Spoed Eisende Hulp u snel helpen met een hechting of een spalkje. Maar in het medisch verslag ziet u iets opvallends: de dokter heeft het over dig 1 en dig 5. U kwam toch voor uw duim en pink? Dat heeft te maken met de  manier waarop artsen vingers beschrijven.

Eerst even het woord digitus, dat betekent vinger. De afkorting dig komt u ook vaak tegen in het medisch dossier. Het meervoud digiti betekent vingers. Deze woorden komen rechtstreeks uit het Latijn. Omdat mensen vroeger op hun vingers telden wordt het woord digitus ook gebruikt voor cijfers. Zo komen we bijvoorbeeld aan het woord digitaal in de moderne wereld.

Oke, dat is duidelijk. Maar er zijn toch vijf vingers? Hoe onderscheiden we die dan? Heel simpel. De duim noemen we digitus 1 en we tellen dan door naar digitus 5, dat is de pink. Elke vinger heeft ook nog zijn eigen Latijnse naam, maar deze worden in de praktijk zelden gebruikt.

Bekijk het plaatje hiernaast of gebruik deze lijst om de verschillende digiti te onderscheiden:

dig 1 = duim (pollex)
dig 2 = wijsvinger (digitus index)
dig 3 = middelvinger (digitus medius)
dig 4 = ringvinger (digitus anularis)
dig 5 = pink (digitus minimus)

Wist u dat de tenen op dezelfde manier worden genummerd? Ook de tenen noemen we digitus of digiti. Hier geldt dezelfde regel met cijfers. De grote teen (hallux) noemen we dig 1. De kleinste teen aan de buitenkant noemen we dig 5. Als we het over de digitus hebben is het dus belangrijk dat we erbij zeggen of het om de hand of de voet gaat.

De vingers worden door de dokter beschreven als digitus 1 tot en met 5

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Een medisch consult is een gesprek met of een advies van de arts.

Consult

De term consult of consultatie komt uit het Frans en betekent “overleggen” of “raadplegen”. Een medisch consult kan verschillende betekenissen hebben. Een gesprek met de

lees meer
Gastro-enteraal is de medische term voor maag en darmen. Een GE-chirurg is een buikchirurg.

Gastro-enteraal

Gastro-enteraal is de medische term voor maag en darmen. De term is een samenstelling van twee Griekse woorden: Gaster betekent maag. Enteron betekent darmen. Gastro-enteritis

lees meer
Een corpus alienum is een voorwerp dat niet thuishoort in je lichaam.

Corpus alienum

Corpus alienum betekent: een voorwerp dat van buiten het lichaam komt. Dat kunnen voorwerpen zijn zoals een ingeslikte munt, een splinter onder de huid of

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner