Bent u een zorgprofessional?

Exacerbatie

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het woord exacerbatie.

Als u bekend bent met astma of COPD zult u de term exacerbatie mogelijk herkennen. In het medisch dossier schrijft de arts bij diagnose: exacerbatie COPD. Maar de arts heeft dit woord waarschijnlijk nooit hardop genoemd. Dat levert verwarring op. In dit artikel bekijken we wat exacerbatie precies betekent.

Exacerbatie komt uit het Latijn (zoals veel medische termen) en betekent letterlijk ‘verergering’ of ‘verslechtering’. Andere termen die ook gebruikt worden zijn: opvlamming, flare-up of longaanval. Maar het woord exacerbatie kan ook bij andere ziekten gebruikt worden, zoals bij hartfalen. Bij patiënten met MS (multiple sclerose) gebruiken we het woord ‘schub’ (op zijn Duits uitspreken: sjoep).

Exacerbatie betekent dus een ‘verslechtering’ van de bestaande ziekte. Het gaat hierbij om een chronische ziekte, zoals COPD of astma. Deze ziekte kan soms lange tijd heel rustig verlopen, soms met behulp van medicatie of pufjes. De patiënt heeft dan weinig klachten en voelt zich niet ziek. Als de chronische ziekte plotseling verslechtert noemen we dat een exacerbatie. Een COPD patiënt met een exacerbatie wordt dan erg ziek, en krijgt last van slijm ophoesten, benauwdheid en koorts. Dit is meestal een reden om direct de arts te raadplegen.

Het is niet altijd duidelijk waarom een exacerbatie optreedt. Soms is er wel een duidelijke oorzaak, zoals een longontsteking door een virus of bacterie. Deze oorzaak noemen we de ‘trigger’ van de exacerbatie.

Een exacerbatie is niet hetzelfde als een recidief. Een exacerbatie is een tijdelijke verslechtering van een chronische ziekte. Een recidief is het terugkeren van een ziekte die lange tijd afwezig was.

Een exacerbatie COPD of astma is de medische term voor verslechtering van de ziekte.

Recente artikelen

Incontinentie is de medische term voor ongewenst verlies van urine

Incontinentie

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het begrip incontinentie. Dit artikel

lees meer
Een deficiëntie betekent een tekort aan een stof in het bloed

Deficiëntie

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het begrip deficiëntie. Als u

lees meer
Een complicatie is een ongewenst gevolg van een medische behandeling.

Complicatie

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het begrip complicatie. Wanneer u

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner