Recidief

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u tegen kunt komen in uw medisch dossier. Deze week de term recidief.

Als u het woord recidief bent tegengekomen in uw medisch dossier, is de kans groot dat dit niet de eerste keer is dat u de dokter bezoekt. Een recidief is namelijk niet een ziekte of aandoening, het is juist een beschrijving van een terugkerende aandoening. Artsen gebruiken dit woord graag omdat ze daarmee direct aan collega’s kunnen communiceren dat het om een terugkerende ziekte gaat.

Recidief betekent zoiets als terugvallen of herhalen. Soms wordt het Engelse woord relapse gebruikt. In het ziekenhuis betekent dit meestal dat een ziekte eerst was genezen, maar op een later moment toch weer terugkomt. Je kan denken aan een zwelling die is verwijderd met een operatie, maar later weer terugkomt.

Recidief is een veelgebruikt begrip in de oncologie, de afdeling die kanker behandeldt. Na een bestraling of chemotherapie kan er soms geconcludeerd worden dat de kanker verdwenen is. Althans, dat lijkt zo aan de hand van bloeduitslagen en scans. Meestal komt de patiënt regelmatig terug op controle. Het kan gebeuren dat er na enkele jaren toch weer kanker wordt gezien, op dezelfde plek als eerst of juist op een andere plek in het lichaam (uitzaaiing). De dokter noemt dat een recidief. De kans op een recidief hangt af van de soort kanker en de soort behandeling.

Laten we kijken naar enkele voorbeelden die we in het medisch dossier kunnen tegenkomen:

1. Keloïd op de oorlel is operatief verwijderd. Kans op recidief is echter 50%.
> De arts heeft het keloïd (verdikt litteken) met een kleine operatie verwijderd. Er is echter een kans van 50% dat het keloïd op een later tijdstip weer terugkomt.

2. De patiënt is in 2017 behandeld voor haar ovariumcarcinoom met neoadjuvante chemotherapie. Op de CT Scan zien we helaas een recidief.
> Deze patiënt is eerder al behandeld voor eierstokkanker met chemotherapie en bestraling. De dokter heeft ter controle een nieuwe scan gemaakt, daarop zien we dat de eierstokkanker weer terug is gekomen.

Een recidief is niet hetzelfde als een exacerbatie. Een exacerbatie is een tijdelijke verslechtering van een chronische ziekte. Een recidief is het terugkeren van een ziekte die lange tijd afwezig was.

De dokter vertelt de patiënt dat er een recidief van de ziekte is gevonden

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Een maligniteit is een kwaadaardige tumor. Oftewel kanker.

Maligniteit

Maligniteit is de medische term voor kanker. Beter gezegd is een maligniteit een kwaadaardige tumor. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een

lees meer
Tijdens de auscultatie kan de dokter crepitaties en rhonchi horen

Auscultatie

De medische term auscultatie betekent: luisteren naar de inwendige organen, zoals het hart, de longen of de buik. Soms schrijft men ook aescultatie (met ae). De

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner