Exacerbatie (longaanval)

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het woord exacerbatie.

Als u bekend bent met astma of COPD zult u de term exacerbatie mogelijk herkennen. In het medisch dossier schrijft de arts dan bij diagnose: exacerbatie COPD. Dat is een oude medische term. Het moderne woord hiervoor is longaanval. Dat levert soms verwarring op. In dit artikel bekijken we wat exacerbatie precies betekent.

Exacerbatie komt uit het Latijn (zoals veel medische termen) en betekent letterlijk ‘verergering’ of ‘verslechtering’. Deze term wordt vrijwel altijd gebruikt voor patiënten met COPD. Andere termen die ook gebruikt worden zijn: opvlamming, flare-up of longaanval. 

Exacerbatie betekent dus een ‘verslechtering’ van de bestaande ziekte. Het gaat hierbij om een chronische ziekte, zoals COPD of astma. Deze ziekte kan soms lange tijd heel rustig verlopen, vaak met behulp van medicatie of pufjes. De patiënt heeft dan weinig klachten en voelt zich niet ziek. Als de chronische ziekte plotseling verslechtert noemen we dat een exacerbatie. Een COPD patiënt met een exacerbatie wordt dan erg ziek, en krijgt last van slijm ophoesten, benauwdheid en koorts. Dit is meestal een reden om direct de arts te raadplegen. Een betrouwbare uitleg over een exacerbatie COPD (of longaanval) vindt u op de website van het Longfonds.

Het is niet altijd duidelijk waarom een exacerbatie optreedt. Soms is er wel een duidelijke oorzaak, zoals een longontsteking door een virus of bacterie. Deze oorzaak noemen we de ‘trigger’ van de exacerbatie.

Een exacerbatie is niet hetzelfde als een recidief. Een exacerbatie is een tijdelijke verslechtering van een chronische ziekte. Een recidief is het terugkeren van een ziekte die lange tijd afwezig was.

Let op, de term exacerbatie wordt ook wel eens gebruikt voor andere ziekten. Daarmee wordt bedoeld dat de ziekte ‘verslechtert’. Bij patiënten met MS (multiple sclerose) gebruiken we niet exacerbatie maar het woord ‘schub’ (op zijn Duits uitspreken: sjoep).

Een exacerbatie COPD of astma is de medische term voor verslechtering van de ziekte.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Etiologie betekent de oorzaak van een ziekte. Als de dokter op zoek is naar de etiologie wil hij de oorzaak van de ziekte weten.

Etiologie

Dokters zijn meestal op zoek naar een diagnose. Een goede diagnose verklaart de klachten van de patiënt en geeft aanwijzingen voor de juiste behandeling. Maar

lees meer
Een predispositie hebben voor een ziekte betekent dat je een verhoogde kans hebt om die ziekte in de toekomst te krijgen.

Predispositie

In het medisch dossier beschrijft de dokter meestal de onderzoeken en diagnoses die al hebben plaatsgevonden. Maar een goede dokter denkt ook vooruit. Heeft de

lees meer
Idiopathisch betekent de oorzaak van de ziekte niet bekend is.

Idiopathisch

De decursus van het medisch dossier begint meestal met een anamnese en eindigt met de diagnose. Gelukkig zijn de meeste diagnoses tegenwoordig goed te vinden

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner