Functionele klachten

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het begrip functionele klachten.

Het begrip functioneel komt vaak voor in het medische vakjargon. Voor veel mensen is dit echter een verwarrende term. Meestal zijn er al veel onderzoeken en gesprekken aan voorafgegaan. Als de dokter uw klachten al functioneel bestempeld, kan dat frustrerend zijn en veel vragen oproepen. In dit artikel bespreken we wat functioneel betekent en wat u zelf kunt doen.

Functionele klachten betekent dat er geen duidelijke verklaring is gevonden voor uw klachten. Dit kan bij allerlei verschillende klachten voorkomen, zoals hoofdpijn, buikpijn of vermoeidheid. Neem het voorbeeld van buikpijn. De dokter heeft uw buik onderzocht, er is bloed afgenomen, er is een echo gemaakt en de specialist heeft een darmonderzoek gedaan. Ondanks alles is er geen verklaring gevonden waarom u buikpijnklachten heeft. Heel frustrerend, want u wil graag weten wat er aan de hand is. Want als de dokter niet weet wat de klachten veroorzaakt, kan die u dan wel verder helpen?

Het is belangrijk om te weten dat de dokter, zelfs zonder een goede verklaring, u vaak wel kan helpen met uw klachten. Vaak is er sprake van bepaald gedrag dat de klachten in stand houdt, zoals bepaalde gewoontes, gedachten of stress. In sommige gevallen is dit zelfs de oorzaak van de klachten. Uw (huis)arts kan u helpen om hier beter mee om te gaan. Als dit niet voldoende is zijn er ook psychologen die gespecialiseerd zijn in het samen oplossen van functionele klachten.

Wat kan u het beste doen als u te maken krijgt met functionele klachten? Het is altijd een goed idee om, nadat alle onderzoeken zijn geweest, nog eens goed te praten met uw huisarts. Bekijk samen of alle verklaringen zijn onderzocht en spreek samen af wat u nog wèl en niet wil doen qua onderzoek. Maak dan ook een afspraak wat u gaat doen als blijkt dat er geen goede verklaring kan worden gevonden. Als u kunt accepteren dat uw klachten functioneel zijn, staat u meer open voor manieren om de klachten te verminderen. Uw huisarts kan u hiermee verder helpen.

Lees op thuisarts.nl meer over functionele klachten.

Functionele klachten worden ook wel eens anders genoemd:
Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)
Psychosomatische klachten
Psychogene klachten
Somatoforme stoornis

Een heftige versie van functionele klachten is een conversiestoornis. Denk hierbij aan iemand die plotseling blind is of niet meer kan lopen, zonder dat daarvoor een aanwijsbare oorzaak.

Als iemand klachten nabootst spreken we van ‘simulatie’. Meestal is er sprake van ‘ziektewinst’, zoals dat de persoon dan niet hoeft te werken.

Functionele klachten kunnen voorkomen bij hoofdpijn, buikpijn of vermoeidheid.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Défense musculaire is het zeer hard aanspannen van de buikspieren. Dit betekent dat er een acuut probleem is in de buik.

Défense musculaire

Défense musculaire is het zeer hard aanspannen van de buikspieren, als de arts in de buik drukt bij het onderzoek van het abdomen. Défense betekent verdediging. Denk

lees meer
Een maligniteit is een kwaadaardige tumor. Oftewel kanker.

Maligniteit

Maligniteit is de medische term voor kanker. Beter gezegd is een maligniteit een kwaadaardige tumor. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner