Functionele klachten

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het begrip functionele klachten.

Het begrip functioneel komt vaak voor in het medische vakjargon. Voor veel mensen is dit echter een verwarrende term. Meestal zijn er al veel onderzoeken en gesprekken aan voorafgegaan. Als de dokter uw klachten al functioneel bestempeld, kan dat frustrerend zijn en veel vragen oproepen. In dit artikel bespreken we wat functioneel betekent en wat u zelf kunt doen.

Functionele klachten betekent dat er geen duidelijke verklaring is gevonden voor uw klachten. Dit kan bij allerlei verschillende klachten voorkomen, zoals hoofdpijn, buikpijn of vermoeidheid. Neem het voorbeeld van buikpijn. De dokter heeft uw buik onderzocht, er is bloed afgenomen, er is een echo gemaakt en de specialist heeft een darmonderzoek gedaan. Ondanks alles is er geen verklaring gevonden waarom u buikpijnklachten heeft. Heel frustrerend, want u wil graag weten wat er aan de hand is. Want als de dokter niet weet wat de klachten veroorzaakt, kan die u dan wel verder helpen?

Het is belangrijk om te weten dat de dokter, zelfs zonder een goede verklaring, u vaak wel kan helpen met uw klachten. Vaak is er sprake van bepaald gedrag dat de klachten in stand houdt, zoals bepaalde gewoontes, gedachten of stress. In sommige gevallen is dit zelfs de oorzaak van de klachten. Uw (huis)arts kan u helpen om hier beter mee om te gaan. Als dit niet voldoende is zijn er ook psychologen die gespecialiseerd zijn in het samen oplossen van functionele klachten.

Wat kan u het beste doen als u te maken krijgt met functionele klachten? Het is altijd een goed idee om, nadat alle onderzoeken zijn geweest, nog eens goed te praten met uw huisarts. Bekijk samen of alle verklaringen zijn onderzocht en spreek samen af wat u nog wèl en niet wil doen qua onderzoek. Maak dan ook een afspraak wat u gaat doen als blijkt dat er geen goede verklaring kan worden gevonden. Als u kunt accepteren dat uw klachten functioneel zijn, staat u meer open voor manieren om de klachten te verminderen. Uw huisarts kan u hiermee verder helpen.

Lees op thuisarts.nl meer over functionele klachten.

Functionele klachten worden ook wel eens anders genoemd:
Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)
Psychosomatische klachten
Psychogene klachten
Somatoforme stoornis

Een heftige versie van functionele klachten is een conversiestoornis. Denk hierbij aan iemand die plotseling blind is of niet meer kan lopen, zonder dat daarvoor een aanwijsbare oorzaak.

Als iemand klachten nabootst spreken we van ‘simulatie’. Meestal is er sprake van ‘ziektewinst’, zoals dat de persoon dan niet hoeft te werken.

Functionele klachten kunnen voorkomen bij hoofdpijn, buikpijn of vermoeidheid.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Profylaxe betekent een maatregel of medicijn ter preventie van een ziekte. Het is dus bedoeld om de ziekte te voorkomen, niet ter behandeling.

Profylaxe

Profylaxe is een maatregel of medicatie, waarmee een ziekte wordt voorkomen. Het stamt af van het Griekse woord profylaxis, wat “beschermend” betekent. Een ander woord

lees meer
Een indicatie betekent dat de arts een bepaald onderzoek of behandeling noodzakelijk acht voor de patiënt. Maar het kan ook andere betekenissen hebben binnen de Geneeskunde.

Indicatie

Indicatie komt van het Latijnse indicatio, wat “aanwijzing” betekent. In de medische taal wordt deze term op verschillende manieren gebruikt. Indicatie als behandeladvies Dit is een behandeladvies,

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner