Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week bekijken we de verschillende specialismen in het ziekenhuis.
In het ziekenhuis komen we allerlei specialisten tegen. Een medisch specialist is een arts die een vervolgopleiding heeft afgerond in het specialisme van zijn of haar keuze. Deze vervolgopleiding duurt zo’n 4 tot 6 jaar, afhankelijk van het specialisme. Vaak krijgt u als patiënt met meerdere specialisten te maken in het ziekenhuis. Maar het is niet altijd duidelijk welke specialist wat precies doet.
Bekijk de andere specialismen (A t/m I) in deel 1 van dit artikel.
Intensive Care (intensivist)
Op de Intensive Care (IC) worden patiënten behandeld die zware zorg nodig hebben, zoals beademing. Op de IC worden patiënten 24 uur per dag goed in de gaten gehouden. De intensivist heeft meestal een achtergrond als internist of anesthesist. Maar er zijn ook cardiologen en chirurgen die intensivist worden.
Keel-, Neus-, Oorheelkunde (KNO-arts)
Zoals de naam al beschrijft, behandelen deze artsen aandoeningen van de keel, de neus en de oren. De KNO-arts voert zelf de operaties uit.
Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA-chirurg, kaakchirurg)
Deze specialist opereert mensen aan de kaak en mond. Zij werken samen met de tandarts om mensen goed te kunnen behandelen.
Kindergeneeskunde (kinderarts)
Deze arts behandelt kinderen tot de leeftijd van 17 jaar. Sommige kinderartsen zijn gespecialiseerd in een orgaan, zoals het hart of de longen. Kinderartsen die werken met pasgeboren baby’s noemen we neonatoloog.
Longgeneeskunde (longarts)
De longarts behandelt alle aandoeningen van de longen, zoals astma, COPD of longkanker.
Maag-, Darm- en Leverziekten / MDL (MDL-arts)
In sommige ziekenhuizen valt dit specialisme nog onder de Interne Geneeskunde, maar de laatste jaren wordt het steeds meer een op zichzelf staand specialisme. Deze dokter behandelt aandoeningen van de maag, darm en lever, maar voert geen operaties uit. Wel kan de MDL-arts uw maag of darm onderzoeken met een coloscopie en daarmee poliepen weghalen.
Neurochirurgie (neurochirurg, hersenchirurg)
Deze arts voert operaties uit aan de hersenen, bijvoorbeeld bij hersenkanker. Maar ook operaties aan andere zenuwen, zoals bij een carpaal tunnel syndroom.
Neurologie (neuroloog)
Deze dokter is gespecialiseerd in aandoeningen van de hersenen en de zenuwen. Bijvoorbeeld Parkinson, MS of hersenkanker.
Oogheelkunde (oogarts)
Deze arts is gespecialiseerd in aandoeningen van de ogen en voert ook zelf de operaties uit.
Orthopedische chirurgie / Orthopedie (orthopedisch chirurg, orthopeed)
Deze dokter is gespecialiseerd in het opereren van botten. Bijvoorbeeld wanneer u uw pols gebroken heeft of wanneer u een nieuwe heup krijgt.
Radiologie (radioloog)
De radioloog heeft zich gespecialiseerd in de technieken om het menselijk lichaam af te beelden. Bekende voorbeelden hiervan zijn de echo, de röntgenfoto, de CT-scan en de MRI-scan. Dankzij zijn achtergrond als arts kan de radioloog goed de link leggen tussen een afwijking op de scan en de diagnose en behandeling in de kliniek.
Radiotherapie (radiotherapeut)
In de volksmond wordt deze dokter ook wel ‘bestralingsarts’ genoemd. Deze specialist heeft zich toegelegd op bestralingen. Omdat deze dokter vaak mensen met kanker behandelt werkt hij ook veel samen met de oncoloog.
Reumatologie (reumatoloog)
Deze dokter is gespecialiseerd in aandoeningen van de gewrichten, botten en spieren. De meest bekende hiervan zijn reuma (reumatoïde artritis), jicht en SLE. Deze aandoeningen vielen vroeger onder de Interne Geneeskunde, maar inmiddels is Reumatologie vrijwel overal een apart specialisme.
Spoedeisende Hulp (SEH-arts)
Deze dokter is werkzaam op de Spoedeisende hulp, waar hij of zij de eerste opvang verleent bij mensen met een auto-ongeluk, een beroerte of een reanimatie. Deze artsen werken nauw samen met de ambulance zodat mensen zo snel mogelijk geholpen worden in het ziekenhuis. Wanneer de belangrijkste dingen zijn gedaan op de Spoedeisende Hulp, wordt de patiënt overgedragen naar een ander specialisme in het ziekenhuis.
Urologie (uroloog)
Deze dokter is gespecialiseerd in operaties van de blaas, de nieren en de plasbuis. Ook de mannelijke geslachtsorganen vallen onder dit specialisme, namelijk de prostaat, penis en testikels.
Behalve medisch specialisten vindt u in het ziekenhuis ook veel basisartsen, anios en aios. Klinken die termen onbekend? Lees dan dit artikel over de verschillende artsen in het ziekenhuis.