Mobiliseren

Mobiliseren is afgeleid van het Latijnse mobilis, wat beweging betekent.

We komen dit woord veel tegen in het Nederlands. Bijvoorbeeld bij het woord automobiel, een bewegend voertuig.
Of denk aan de mobiele telefoon waarmee je kan bewegen (verplaatsen), wat met een vaste telefoon niet kan.

Mobiliseren met fysiotherapie

Na een botbreuk (fractuur), of na een operatie, moet de patiënt weer in beweging komen.
Dit noemen we mobiliseren (of mobilisatie).

De fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Soms begin je met alleen één been of één arm bewegen. Daarna is het de bedoeling dat je weer met je hele lichaam gaat bewegen en lopen. Soms heb je hierbij hulpmiddelen nodig, zoals een rolstoel of looprek.

Actief en passief mobiliseren

Bij passief mobiliseren houdt de fysiotherapeut jouw been vast en beweegt het voor jou.

Bij actief mobiliseren beweeg je zelf je been (of arm, of vingers, etc.)

Mobiliteit

Deze term geeft aan hoe goed een patiënt (zelfstandig) kan bewegen. Dit is belangrijk om te weten of de patiënt thuis ook zelfstandig kan bewegen en bijvoorbeeld zelf naar het toilet kan lopen. Als dit allemaal goed lukt, dan zeggen we dat de patiënt mobiel is.

Mobiliseren van organen

De term mobiliseren is zo goed ingeburgerd, dat artsen het ook gebruiken voor andere zaken. Bijvoorbeeld om aan te geven dat een orgaan of een zwelling mobiel is, of goed te mobiliseren is.

Stel je een operatie van de buik (abdomen) voor. De chirurg ziet de galblaas zitten. De galblaas is goed te mobiliseren. Dat betekent dat de galblaas vrij beweeglijk is, dus hij is niet verkleefd aan de buikwand.

Voorbeelden

1) Mw. Jansen is gisteren aan haar heup geopereerd. Vandaag start ze met mobiliseren. De fysiotherapeut zal haar daarbij helpen.

2) Twee weken na het auto-ongeluk is de patiënt nog steeds niet mobiel. Hij kan nauwelijks uit bed komen. Zo kan hij niet naar huis. We moeten iets anders organiseren.

3) Een patiënte komt bij de huisarts met een zwelling op haar linkerarm. De zwelling is goed te mobiliseren onder de huid. Waarschijnlijk is het een lipoom (vetbultje).

Mobiliseren is de medische term voor bewegen. Andere woorden hiervoor zijn mobilisatie en mobiliteit.

Up-to-date blijven?

Elke twee weken praten we je bij over een medische term in een kort mailtje.

Dat is leuk en leerzaam! Wil jij jouw kennis van medische termen ook up-to-date houden?

Een invasieve ingreep is een procedure waarbij de arts het lichaam van de patiënt binnengaat met een medisch instrument.

Invasief

Invasief betekent dat de arts het lichaam van de patiënt “binnendringt” met een medisch instrument. Als ezelsbruggetje kun je denken aan het woord invasie. Bij

lees meer
Comorbiditeit betekent dat de patiënt meerdere ziektes heeft. We bedoelen hiermee chronische ziektes zoals hoge bloeddruk en hartklachten.

Comorbiditeit

Comorbiditeit betekent dat de patiënt meerdere (chronische) ziektes tegelijk heeft. De term comorbiditeit wordt gebruikt om aan te geven dat de patiënt meerdere (chronische) ziektes heeft, zonder

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner