Positief en negatief

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u tegen kunt komen in uw medisch dossier. Deze week de termen positief en negatief.

In uw medisch dossier bent u vast al eens de termen positief en negatief tegengekomen. Misschien kent u ook al de afkortingen pos en neg. Of werkt uw arts graag met + en ? Deze termen kunnen soms verwarrend zijn, omdat positief en negatief in de Nederlandse taal ook gebruikt worden om een emotionele waarde uit te drukken. Bijvoorbeeld als men het heeft over een positieve ervaring. Maar wat betekent die positieve uitslag  in uw medisch dossier nu precies?

In de geneeskunde worden de termen positief en negatief gebruikt om een bevestiging of een ontkenning te beschrijven.  Zoals veel woorden kennen ze hun oorsprong in het Latijn: positivus betekent ‘vastgesteld’, negativus betekent ‘ontkennend’.
Wanneer u een medische tekst leest kan het handig zijn om deze termen te vervangen door een ander woord. Hieronder staan enkele voorbeelden.

Positief = JA // WEL // AANWEZIG
Negatief = NEE // NIET // AFWEZIG

Nu kunnen we de volgende delen van het medisch dossier vertalen.

1. De uitslag van de coronatest was negatief.
〉〉 De uitslag van de coronatest toont dat de patiënt NIET corona heeft.

2. Roken , alcohol +
〉〉 Roken NEE, alcohol JA
(de patiënt rookt niet, maar drinkt wel alcohol)

3. Wond oogt rustig, pus neg.
〉〉 De wond geneest goed. Pus is AFWEZIG.

4. MRI toont colon ca met drie positieve klieren.
〉〉 Op de MRI zien we darmkanker met drie AANWEZIGE klieren.
(De klieren kleuren positief aan op de MRI scan. Dus de darmkanker is hier uitgezaaid naar de klieren).

Een testuitslag kan een positief of een negatief resultaat hebben.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Tijdens de auscultatie kan de dokter crepitaties en rhonchi horen

Auscultatie

De medische term auscultatie betekent: luisteren naar de inwendige organen, zoals het hart, de longen of de buik. Soms schrijft men ook aescultatie (met ae). De

lees meer
Profylaxe betekent een maatregel of medicijn ter preventie van een ziekte. Het is dus bedoeld om de ziekte te voorkomen, niet ter behandeling.

Profylaxe

Profylaxe is een maatregel of medicatie, waarmee een ziekte wordt voorkomen. Het stamt af van het Griekse woord profylaxis, wat “beschermend” betekent. Een ander woord

lees meer
Een indicatie betekent dat de arts een bepaald onderzoek of behandeling noodzakelijk acht voor de patiënt. Maar het kan ook andere betekenissen hebben binnen de Geneeskunde.

Indicatie

Indicatie komt van het Latijnse indicatio, wat “aanwijzing” betekent. In de medische taal wordt deze term op verschillende manieren gebruikt. Indicatie als behandeladvies Dit is een behandeladvies,

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner