Profylaxe

Profylaxe is een maatregel of medicatie, waarmee een ziekte wordt voorkomen.
Het stamt af van het Griekse woord profylaxis, wat “beschermend” betekent.

Een ander woord voor profylaxe is preventie.

Malariaprofylaxe

Als een patiënt naar een gebied reist met een hoog risico op malaria, kan de GGD-arts hem of haar malariaprofylaxe voorschrijven.
Dit is een medicijn dat je dagelijks of wekelijks inneemt, waardoor de kans op het krijgen van malaria sterk afneemt.

Let op: Dit medicijn is dus niet bedoeld om de malaria te behandelen (therapeutisch), maar om de malaria te voorkomen (profylactisch).

Tromboseprofylaxe

Een patiënt met zijn been in het gips, heeft een verhoogde kans op een trombosebeen. Dat komt doordat het been niet goed kan bewegen, waardoor het bloed langzamer stroomt en er dus eerder een bloedstolsel (trombose) kan ontstaan.

De arts schrijft dan soms bloedverdunners voor in een profylactische dosering. Dat is een vrij lage dosis, maar wel sterk genoeg om een trombosebeen te voorkomen.

Bij een patiënt met een trombosebeen, schrijf je juist bloedverdunners voor in een therapeutische dosering. Dat is een hogere dosering, die sterk genoeg is om het bloedstolsel op te lossen.

Een profylactische dosering is een lagere dosering, bedoeld om een ziekte te voorkomen.

Een therapeutische dosering is een hogere dosering, bedoeld om een ziekte te behandelen.

Voorbeelden

1) Het rijksvaccinatieprogramma biedt vaccinaties aan kinderen voor o.a. mazelen en rodehond. Dit is een vorm van profylaxe.

2) Bij een hondenbeet in het gelaat wordt vaak antibioticaprofylaxe voorgeschreven. Dit is bedoeld om wondinfectie te voorkomen.

3) Bij longkanker wordt soms gekozen voor profylactische bestraling van de hersenen, om de kans op uitzaaiingen in de hersenen te verminderen.

Profylaxe betekent een maatregel of medicijn ter preventie van een ziekte. Het is dus bedoeld om de ziekte te voorkomen, niet ter behandeling.

Up-to-date blijven?

Elke twee weken praten we je bij over een medische term in een kort mailtje.

Dat is leuk en leerzaam! Wil jij jouw kennis van medische termen ook up-to-date houden?

Veel zorgverleners leven in een medische bubbel, waardoor het lastig is om helder te communiceren met hun patiënten.

Medische bubbel

Leef jij in een medische bubbel? Het is een vraag die vaak terugkomt tijdens mijn workshop over begrijpelijke medische taal. Ik probeer mijn collega zorgverleners

lees meer
Weke delen zijn alle weefsels die geen bot, huid of orgaan zijn. Dit zijn bijvoorbeeld spieren, pezen of zenuwen.

Weke delen

De weke delen zijn alle ondersteunende weefsels die geen bot, huid of orgaan zijn. Het zijn dus de structuren die het lichaam “bij elkaar houden” of

lees meer
Een medische interventie is elke actieve ingreep om een probleem of ziekte te behandelen. Zoals medicatie, opereren of leefstijladviezen.

Interventie

Een medische interventie is elke actieve ingreep om een probleem of ziekte te behandelen. Dit kan heel breed zijn. Bijvoorbeeld medicatie voorschrijven, leefstijladviezen geven of

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner