Status quo ante

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het begrip status quo ante.

Dokters gebruiken vaak Latijnse woorden in het medisch dossier. Dat is handig voor andere dokters die het dossier lezen en die woorden ook kennen. Maar helaas minder handig voor de patiënt die niet al die woorden kent. Status quo ante staat vaak onder het kopje ‘Conclusie’. Sommige artsen gebruiken ook graag de afkorting sqa. Vandaag duiken we het woordenboek in om uit te leggen wat status quo ante precies betekent.

Status quo ante komt uit het Latijn. Het betekent letterlijk: “in dezelfde toestand als hiervoor”. Er zijn enkele varianten op de schrijfwijze, bijvoorbeeld zonder s in status: statu quo ante. Het kan nog korter met alleen maar status quo. En vaak zien we ook de afkorting sqa.
De Nederlandse vertaling van status quo ante is: onveranderd.

In een medisch dossier betekent dit dat de toestand van de patiënt niet is veranderd ten opzichte van het vorige bezoek. Er is dus niets veranderd. Denk bijvoorbeeld aan een patiënt met een gebroken pols. De patiënt komt na een week terug ter controle bij de orthopeed, en de pols is niet beter en niet slechter geworden. De orthopeed zou dan kunnen schrijven: gebroken pols status quo ante. De gebroken pols is nog steeds aanwezig in dezelfde toestand als hiervoor.

Een ander voorbeeld is de hartpatiënt die op jaarlijkse controle komt. De hartpatiënt heeft jaren geleden een hartinfarct gehad en gebruikt daarvoor verschillende medicijnen. Nu komt hij op controle bij de cardioloog en alles is stabiel. Er zijn geen nieuwe klachten. De cardioloog zou dan kunnen opschrijven: Conclusie: status quo ante.

status quo ante is een medische term die de dokter gebruikt als de toestand onveranderd is

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Défense musculaire is het zeer hard aanspannen van de buikspieren. Dit betekent dat er een acuut probleem is in de buik.

Défense musculaire

Défense musculaire is het zeer hard aanspannen van de buikspieren, als de arts in de buik drukt bij het onderzoek van het abdomen. Défense betekent verdediging. Denk

lees meer
Een maligniteit is een kwaadaardige tumor. Oftewel kanker.

Maligniteit

Maligniteit is de medische term voor kanker. Beter gezegd is een maligniteit een kwaadaardige tumor. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner