Taalniveau B1: tekstdoel

Moet jouw patiënt volgende week een tentamen Neurologie halen?

Nee? Waarom lijkt deze folder dan op een proeftentamen?

Ik moet nog vaak terugdenken aan dit bijzondere gesprek met een medisch specialist. Het was niet bedoeld om de spot te drijven, maar juist om haar aan het denken te zetten.

Het ging om de eerste stap bij het opstellen van een tekst op taalniveau B1. Misschien wel de belangrijkste stap, en ook degene die het vaakst wordt vergeten: Bepaal het doel van je tekst.

Samen met de neuroloog bekeek ik een patiëntenfolder over beroerte. Ik vroeg haar wat nou echt het doel was van deze tekst. Ten eerste de patiënt informeren over wat een beroerte is. Dus kennis overdragen. Goed punt, want de patiënt moet thuis ook kunnen uitleggen wat er aan de hand is.

Maar wat dacht je van de houding van de patiënt tegenover bepaalde medicatie? Patiënten met een beroerte krijgen vaak bloedverdunners, die zorgen ervoor dat de kans op een nieuwe beroerte sterk afneemt. Een doel van je tekst kan zijn om een positieve houding t.o.v. bloedverdunners te realiseren.

Wist je dat 1 op de 3 patiënten hun medicatie niet of verkeerd gebruiken. Een van de redenen is dat de patiënt de noodzaak er niet van inziet. Het doel van je tekst zou kunnen zijn om het gedrag van de patiënt te veranderen, zodat die wel trouw de medicatie inneemt.

Dus misschien is het voor de patiënt niet zo belangrijk om het verschil tussen de arteria cerebri anterior en media te kennen (de grote slagaders in de hersenen). Maar het is wel heel belangrijk om te begrijpen dat bloedverdunners de kans op een beroerte verlagen.

Bepaal voordat je gaat schrijven het doel van je tekst op het gebied van:
– Kennis
– Houding
– Gedrag

Zo weet je zeker dat je tekst aansluit bij het doel dat jij samen met de patiënt wil bereiken.

Hulp nodig of een keertje sparren over begrijpelijke medische teksten? Neem contact op en ik denk graag met je mee.

Bepaal voor je een medische tekst op taalniveau B1 gaat schrijven wat het doel is van je tekst.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Tijdens de auscultatie kan de dokter crepitaties en rhonchi horen

Auscultatie

De medische term auscultatie betekent: luisteren naar de inwendige organen, zoals het hart, de longen of de buik. Soms schrijft men ook aescultatie (met ae). De

lees meer
Profylaxe betekent een maatregel of medicijn ter preventie van een ziekte. Het is dus bedoeld om de ziekte te voorkomen, niet ter behandeling.

Profylaxe

Profylaxe is een maatregel of medicatie, waarmee een ziekte wordt voorkomen. Het stamt af van het Griekse woord profylaxis, wat “beschermend” betekent. Een ander woord

lees meer
Een indicatie betekent dat de arts een bepaald onderzoek of behandeling noodzakelijk acht voor de patiënt. Maar het kan ook andere betekenissen hebben binnen de Geneeskunde.

Indicatie

Indicatie komt van het Latijnse indicatio, wat “aanwijzing” betekent. In de medische taal wordt deze term op verschillende manieren gebruikt. Indicatie als behandeladvies Dit is een behandeladvies,

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner