Etiologie

Dokters zijn meestal op zoek naar een diagnose. Een goede diagnose verklaart de klachten van de patiënt en geeft aanwijzingen voor de juiste behandeling. Maar we hebben eerder al gezien dat de dokter niet altijd precies weet waar de klachten vandaan komen. Symptomen zonder verklaring krijgen de toevoeging e.c.i. Soms heeft een ziekte een onbekende oorzaak, dan noemen we die ziekte idiopathisch. Deze zoektocht naar de verklaring van een ziekte noemen we de etiologie.

Betekenis van etiologie

Etiologie is een samenstelling van twee Griekse woorden: aitia en logos. Aitia betekent oorsprong of oorzaak. Logos betekent verklaring. Etiologie betekent dus: verklaring van de oorzaak. Als de dokter op zoek is naar de etiologie van een ziekte, is hij of zij dus op zoek naar de oorzaak van een ziekte.

Een ziekte heeft zelden één enkele oorzaak. Vaak is er sprake van meerdere oorzaken die bijdragen aan een ziekte. We spreken dan van etiologische factoren. Als we het bijvoorbeeld hebben over een hartaanval, dan zijn de etiologische factoren: roken, overgewicht en erfelijkheid. Dit zijn allemaal oorzaken van een hartaanval.

Voorbeelden van etiologie

1) De etiologie van waterpokken is het varicella zoster virus.

Het varicella zoster virus is dus de oorzaak van de waterpokken.

2) De patiënt heeft een bloedarmoede van onbekende etiologie.

De oorzaak van de bloedarmoede is in dit geval onbekend

3) Artikel: “wetenschappelijk onderzoek naar de etiologie van chronische vermoeidheid”.

In dit artikel wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van chronische vermoeidheid.

4) Een groep longartsen start een etiologisch onderzoek naar long covid.

Deze longartsen willen de oorzaak van long covid onderzoeken.

Etiologie betekent de oorzaak van een ziekte. Als de dokter op zoek is naar de etiologie wil hij de oorzaak van de ziekte weten.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Profylaxe betekent een maatregel of medicijn ter preventie van een ziekte. Het is dus bedoeld om de ziekte te voorkomen, niet ter behandeling.

Profylaxe

Profylaxe is een maatregel of medicatie, waarmee een ziekte wordt voorkomen. Het stamt af van het Griekse woord profylaxis, wat “beschermend” betekent. Een ander woord

lees meer
Een indicatie betekent dat de arts een bepaald onderzoek of behandeling noodzakelijk acht voor de patiënt. Maar het kan ook andere betekenissen hebben binnen de Geneeskunde.

Indicatie

Indicatie komt van het Latijnse indicatio, wat “aanwijzing” betekent. In de medische taal wordt deze term op verschillende manieren gebruikt. Indicatie als behandeladvies Dit is een behandeladvies,

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner