Etiologie

Dokters zijn meestal op zoek naar een diagnose. Een goede diagnose verklaart de klachten van de patiënt en geeft aanwijzingen voor de juiste behandeling. Maar we hebben eerder al gezien dat de dokter niet altijd precies weet waar de klachten vandaan komen. Symptomen zonder verklaring krijgen de toevoeging e.c.i. Soms heeft een ziekte een onbekende oorzaak, dan noemen we die ziekte idiopathisch. Deze zoektocht naar de verklaring van een ziekte noemen we de etiologie.

Betekenis van etiologie

Etiologie is een samenstelling van twee Griekse woorden: aitia en logos. Aitia betekent oorsprong of oorzaak. Logos betekent verklaring. Etiologie betekent dus: verklaring van de oorzaak. Als de dokter op zoek is naar de etiologie van een ziekte, is hij of zij dus op zoek naar de oorzaak van een ziekte.

Een ziekte heeft zelden één enkele oorzaak. Vaak is er sprake van meerdere oorzaken die bijdragen aan een ziekte. We spreken dan van etiologische factoren. Als we het bijvoorbeeld hebben over een hartaanval, dan zijn de etiologische factoren: roken, overgewicht en erfelijkheid. Dit zijn allemaal oorzaken van een hartaanval.

Voorbeelden van etiologie

1) De etiologie van waterpokken is het varicella zoster virus.

Het varicella zoster virus is dus de oorzaak van de waterpokken.

2) De patiënt heeft een bloedarmoede van onbekende etiologie.

De oorzaak van de bloedarmoede is in dit geval onbekend

3) Artikel: “wetenschappelijk onderzoek naar de etiologie van chronische vermoeidheid”.

In dit artikel wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van chronische vermoeidheid.

4) Een groep longartsen start een etiologisch onderzoek naar long covid.

Deze longartsen willen de oorzaak van long covid onderzoeken.

Etiologie betekent de oorzaak van een ziekte. Als de dokter op zoek is naar de etiologie wil hij de oorzaak van de ziekte weten.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Défense musculaire is het zeer hard aanspannen van de buikspieren. Dit betekent dat er een acuut probleem is in de buik.

Défense musculaire

Défense musculaire is het zeer hard aanspannen van de buikspieren, als de arts in de buik drukt bij het onderzoek van het abdomen. Défense betekent verdediging. Denk

lees meer
Een maligniteit is een kwaadaardige tumor. Oftewel kanker.

Maligniteit

Maligniteit is de medische term voor kanker. Beter gezegd is een maligniteit een kwaadaardige tumor. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner