Souffle (hartruis)

Bijna iedereen is wel eens onderzocht met een stethoscoop. Vorige week bespraken we het onderzoek van de longen. Deze week kijken we naar het onderzoek van het hart. Een bezoek aan de polikliniek Cardiologie gaat bijna altijd wel gepaard met een onderzoek van het hart. Het resultaat van dit onderzoek wordt dan opgeschreven in de decursus. Maar wat schrijft de cardioloog dan precies op? Het zou eruit kunnen zien zoals dit:

Cor S1S2 syst souffle gr3/6 PM 2e ICR re, uitstraling carotiden.

Als dat geen artsentaal en vakjargon is. Laten we deze zin eens woord voor woord nalopen en kijken wat het precies betekent.

Cor: Dit is het Latijnse woord voor hart. Het woordje Cor geeft aan dat we hierna het onderzoek van het hart krijgen.

S1S2: Dit zijn de harttonen. Als je goed oplet hoor je dat het hart altijd twee keer slaat, waarbij de twee slagen heel dicht op elkaar zitten. S1 is de eerste slag en S2 is de tweede slag. Het geluid dat je hoort komt eigenlijk van de hartkleppen die dichtklappen. Het geluid van de eerste slag (S1) wordt gemaakt door het slaan van de boezems. Het geluid van de tweede slag (S2) wordt gemaakt door het slaan van de kamers. Waarom schrijft de cardioloog dit eigenlijk op? Omdat er soms ook een 3e harttoon te horen is, die noem je dan S3. Bij jonge mensen hoeft dit geen probleem te zijn, maar bij oudere mensen is een S3 soms een symptoom van een hartprobleem.

syst souffle: Een souffle (spreek uit op zijn Frans: “soeffel”) is een hartruisje. Door de stethoscoop hoort men dan een geruis. Dit betekent meestal dat er een probleem is met één van de hartkleppen, waardoor het bloed langs de kleppen ‘ruist’. Het woordje syst is een afkorting voor systolisch. Dit betekent dat deze souffle in de systole plaatsvindt. De systole is het moment waarin de kamers slaan. Een souffle kan dus wijzen op een probleem van de hartkleppen. In sommige gevallen is een souffle onschuldig.

gr3/6: dit is de ‘graad’ van de souffle. De graad loopt van 1 tot en met 6. Graad 1/6 is een heel zacht ruisje, dat moeilijk te horen is. Graad 6/6 is een zeer hard geruis, dat zelfs zonder een stethoscoop nog te horen is.

PM: punctum maximum. Dit is de plek op de borstkas waar de souffle het beste te horen is.

2e ICR re: tweede intercostaalruimte rechts. De intercostaalruimte (ICR) is het kleine beetje ruimte dat tussen twee ribben zit. Als je goed voelt met je vinger kun je dat net voelen. Bij mensen met overgewicht is dit een stuk lastiger om te doen. De 1e ICR zit helemaal bovenaan, de 2e zit daaronder, de 3e daaronder etc. Met rechts wordt bedoeld: rechts van het borstbeen. Waarom schrijft de cardioloog zo precies op waar hij of zij de souffle hoort? Omdat dat een aanwijzing is voor welke hartkleppen er zijn aangedaan.

Uitstraling carotiden: de carotiden zijn de halsslagaders, deze kun je zelf goed voelen links en rechts in de hals. Soms is een souffle zo hard dat het geruis zelfs in de halsslagaders te horen is. De arts of cardioloog zal dan ook met stethoscoop luisteren in de hals.

Nu weet u hoe de dokter het onderzoek van het hart opschrijft in het medisch dossier. Het is belangrijk om te beseffen dat het onderzoek met de stethoscoop slechts één deel is van een goede diagnose. De cardioloog zal nog meer vragen stellen en misschien extra onderzoeken aanvragen zoals een echo van het hart (echo cor).

En wat schrijft de cardioloog op als het onderzoek van het hart helemaal normaal is?
Cor S1S2 s-
De “s-“ betekent: geen souffle, dus geen hartruisje.

Een souffle is een hartruis oftewel een ruisje van het hart

Up-to-date blijven?

Elke twee weken praten we je bij over een medische term in een kort mailtje.

Dat is leuk en leerzaam! Wil jij jouw kennis van medische termen ook up-to-date houden?

Weke delen zijn alle weefsels die geen bot, huid of orgaan zijn. Dit zijn bijvoorbeeld spieren, pezen of zenuwen.

Weke delen

De weke delen zijn alle ondersteunende weefsels die geen bot, huid of orgaan zijn. Het zijn dus de structuren die het lichaam “bij elkaar houden” of

lees meer
Een medische interventie is elke actieve ingreep om een probleem of ziekte te behandelen. Zoals medicatie, opereren of leefstijladviezen.

Interventie

Een medische interventie is elke actieve ingreep om een probleem of ziekte te behandelen. Dit kan heel breed zijn. Bijvoorbeeld medicatie voorschrijven, leefstijladviezen geven of

lees meer
ziekenhuis afkortingen

Ziekenhuis afkortingen

De medische taal staat bol van de verwarrende afkortingen. Bekijk een medisch dossier of een ontslagbrief en je komt de ene na de andere afkorting

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner