Complicatie

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het begrip complicatie.

Wanneer u een behandeling of een operatie krijgt, vertelt de dokter u over de mogelijke complicaties van de behandeling. Het gaat dan vaak over vervelende dingen, zoals een infectie of een nabloeding, waar je als patiënt liever niet aan denkt. Toch is de arts verplicht om u te vertellen over de mogelijke complicaties van een behandeling. Op die manier kunt u, samen met de arts, de juiste beslissing nemen of u een behandeling wel of niet wilt ondergaan.

Complicatie betekent een nadelig of onwenselijk gevolg van een medische behandeling. Bij elke medische behandeling bestaat de kans op een complicatie. Typische complicaties van een operatie zijn bijvoorbeeld een nabloeding of een infectie. Laten we enkele voorbeelden op een rijtje zetten:

Behandeling: verwijdering van de galblaas
Complicatie: lekkage van gal

Behandeling: operatie in de buik
Complicatie: verklevingen

Behandeling: poliepen verwijderen uit de darm
Complicatie: bloeding

Behandeling: bloedtransfusie
Complicatie: anafylaxie (zeer ernstige allergische reactie)

Behandeling: hernia operatie
Complicatie: beschadiging van de zenuw

Gelukkig zijn de meeste complicaties erg zeldzaam. Uw arts zal de mogelijke complicaties met u bespreken en de kans dat die optreden. Als u twijfels heeft is het belangrijk om die goed uit te spreken, zodat de arts u meer duidelijkheid kan geven.

Een complicatie is niet hetzelfde als een bijwerking. De twee begrippen lijken op elkaar en het is niet altijd duidelijk waar de grens ligt. Een bijwerking is meestal een tijdelijk ongemak dat op de lange termijn geen ernstige gevolgen heeft voor uw gezondheid.
Bijvoorbeeld: u heeft een heupoperatie gehad. Een bijwerking van de heupoperatie is pijnklachten in de dagen na de operatie. De pijnklachten zijn erg vervelend, maar zullen waarschijnlijk na enkele dagen of weken weer verdwijnen. Een voorbeeld van een complicatie is een infectie van het heupgewricht. Dat is een acute situatie waarbij u medicatie nodig heeft en in het slechtste geval zelfs een nieuwe operatie moet ondergaan om het heupgewricht schoon te maken.

Een complicatie is ook niet hetzelfde als een medische fout. Een medische fout betekent dat de arts de behandeling op de verkeerde manier heeft uitgevoerd, of misschien de verkeerde medicatie heeft voorgeschreven. Maar complicaties kunnen altijd voorkomen. Zelfs als de operatie helemaal juist (lege artis) is uitgevoerd, kunnen er toch complicaties optreden. Als u een complicatie heeft van een operatie, bespreek dan met uw arts of de behandeling correct is uitgevoerd.

Een complicatie is een ongewenst gevolg van een medische behandeling.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Een medisch consult is een gesprek met of een advies van de arts.

Consult

De term consult of consultatie komt uit het Frans en betekent “overleggen” of “raadplegen”. Een medisch consult kan verschillende betekenissen hebben. Een gesprek met de

lees meer
Gastro-enteraal is de medische term voor maag en darmen. Een GE-chirurg is een buikchirurg.

Gastro-enteraal

Gastro-enteraal is de medische term voor maag en darmen. De term is een samenstelling van twee Griekse woorden: Gaster betekent maag. Enteron betekent darmen. Gastro-enteritis

lees meer
Een corpus alienum is een voorwerp dat niet thuishoort in je lichaam.

Corpus alienum

Corpus alienum betekent: een voorwerp dat van buiten het lichaam komt. Dat kunnen voorwerpen zijn zoals een ingeslikte munt, een splinter onder de huid of

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner