Complicatie

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het begrip complicatie.

Wanneer u een behandeling of een operatie krijgt, vertelt de dokter u over de mogelijke complicaties van de behandeling. Het gaat dan vaak over vervelende dingen, zoals een infectie of een nabloeding, waar je als patiënt liever niet aan denkt. Toch is de arts verplicht om u te vertellen over de mogelijke complicaties van een behandeling. Op die manier kunt u, samen met de arts, de juiste beslissing nemen of u een behandeling wel of niet wilt ondergaan.

Complicatie betekent een nadelig of onwenselijk gevolg van een medische behandeling. Bij elke medische behandeling bestaat de kans op een complicatie. Typische complicaties van een operatie zijn bijvoorbeeld een nabloeding of een infectie. Laten we enkele voorbeelden op een rijtje zetten:

Behandeling: verwijdering van de galblaas
Complicatie: lekkage van gal

Behandeling: operatie in de buik
Complicatie: verklevingen

Behandeling: poliepen verwijderen uit de darm
Complicatie: bloeding

Behandeling: bloedtransfusie
Complicatie: anafylaxie (zeer ernstige allergische reactie)

Behandeling: hernia operatie
Complicatie: beschadiging van de zenuw

Gelukkig zijn de meeste complicaties erg zeldzaam. Uw arts zal de mogelijke complicaties met u bespreken en de kans dat die optreden. Als u twijfels heeft is het belangrijk om die goed uit te spreken, zodat de arts u meer duidelijkheid kan geven.

Een complicatie is niet hetzelfde als een bijwerking. De twee begrippen lijken op elkaar en het is niet altijd duidelijk waar de grens ligt. Een bijwerking is meestal een tijdelijk ongemak dat op de lange termijn geen ernstige gevolgen heeft voor uw gezondheid.
Bijvoorbeeld: u heeft een heupoperatie gehad. Een bijwerking van de heupoperatie is pijnklachten in de dagen na de operatie. De pijnklachten zijn erg vervelend, maar zullen waarschijnlijk na enkele dagen of weken weer verdwijnen. Een voorbeeld van een complicatie is een infectie van het heupgewricht. Dat is een acute situatie waarbij u medicatie nodig heeft en in het slechtste geval zelfs een nieuwe operatie moet ondergaan om het heupgewricht schoon te maken.

Een complicatie is ook niet hetzelfde als een medische fout. Een medische fout betekent dat de arts de behandeling op de verkeerde manier heeft uitgevoerd, of misschien de verkeerde medicatie heeft voorgeschreven. Maar complicaties kunnen altijd voorkomen. Zelfs als de operatie helemaal juist (lege artis) is uitgevoerd, kunnen er toch complicaties optreden. Als u een complicatie heeft van een operatie, bespreek dan met uw arts of de behandeling correct is uitgevoerd.

Een complicatie is een ongewenst gevolg van een medische behandeling.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Tijdens de auscultatie kan de dokter crepitaties en rhonchi horen

Auscultatie

De medische term auscultatie betekent: luisteren naar de inwendige organen, zoals het hart, de longen of de buik. Soms schrijft men ook aescultatie (met ae). De

lees meer
Profylaxe betekent een maatregel of medicijn ter preventie van een ziekte. Het is dus bedoeld om de ziekte te voorkomen, niet ter behandeling.

Profylaxe

Profylaxe is een maatregel of medicatie, waarmee een ziekte wordt voorkomen. Het stamt af van het Griekse woord profylaxis, wat “beschermend” betekent. Een ander woord

lees meer
Een indicatie betekent dat de arts een bepaald onderzoek of behandeling noodzakelijk acht voor de patiënt. Maar het kan ook andere betekenissen hebben binnen de Geneeskunde.

Indicatie

Indicatie komt van het Latijnse indicatio, wat “aanwijzing” betekent. In de medische taal wordt deze term op verschillende manieren gebruikt. Indicatie als behandeladvies Dit is een behandeladvies,

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner