Curatief en palliatief

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week de woorden curatief en palliatief.

Als u in behandeling bent voor een vorm van kanker kunt u de termen curatief en palliatief tegenkomen in het medisch dossier. Het kan zijn dat de arts deze termen niet letterlijk tegen u gezegd heeft, maar het in andere woorden heeft uitgelegd. Toch is het voor u als patiënt erg belangrijk dat u het verschil kent en ook de juiste vragen stelt aan de arts.

Curatief betekent genezend. Het is verwant aan het Engelse woord ‘cure’ wat genezing betekent. Een curatieve behandeling is erop gericht om u te genezen van de ziekte. Dat wil zeggen dat de ziekte na de behandeling verdwenen is en u weer helemaal gezond bent.
Bijvoorbeeld een curatieve chemotherapie voor borstkanker. Hierbij is het doel om u volledig te genezen van de borstkanker.
Een operatie kan ook curatief zijn. Bijvoorbeeld een curatieve buikoperatie bij darmkanker. Hierbij is het de bedoeling dat de darmkanker volledig verwijderd wordt uit de buik.

Palliatief betekent het bestrijden van pijn en andere klachten. Bij een palliatieve behandeling is het doel dus niet om u te genezen van de ziekte. Na een palliatieve behandeling is de ziekte nog steeds aanwezig. Dit is meestal het geval bij kanker, waarbij de arts inschat dat het niet meer mogelijk is om u volledig te genezen. Waarom start de arts een behandeling als die u niet kan genezen? Omdat die behandeling vaak wel vermindering van de klachten geeft, zoals pijn of misselijkheid. Daarom kan een palliatieve behandeling zeker de moeite waard zijn.

Als u behandeld wordt voor een vorm van kanker is het belangrijk om met de arts te bespreken of de behandeling curatief of palliatief is. Het is namelijk erg vervelend als de arts en patiënt hier allebei anders over denken. Als de arts een palliatieve behandeling wil starten, bespreek dan goed wat deze behandeling u op gaat leveren, en of dat opweegt tegen de eventuele bijwerkingen. Het is belangrijk dat u en uw behandelend arts hetzelfde doel voor ogen hebben.

Als de dokter een behandeling inzet kan dit curatief of palliatief zijn

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Een antalgisch looppatroon betekent op zo'n manier lopen dat je het minste pijn ervaart.

Antalgisch

De medische term antalgisch is een samenstelling van twee oud-Griekse woorden: anti + algos. Anti betekent ‘tegen’ en algos betekent ‘pijn’. Antalgisch betekent dus ‘tegen

lees meer
Een intoxicatie is een vergiftiging van het lichaam.

Intoxicatie

Soms krijgen medische woorden meerdere betekenissen, waardoor het voor de patiënt erg lastig wordt om te begrijpen waar het over gaat. Intoxicatie is zo’n woord

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner