Curatief en palliatief

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week de woorden curatief en palliatief.

Als u in behandeling bent voor een vorm van kanker kunt u de termen curatief en palliatief tegenkomen in het medisch dossier. Het kan zijn dat de arts deze termen niet letterlijk tegen u gezegd heeft, maar het in andere woorden heeft uitgelegd. Toch is het voor u als patiënt erg belangrijk dat u het verschil kent en ook de juiste vragen stelt aan de arts.

Curatief betekent genezend. Het is verwant aan het Engelse woord ‘cure’ wat genezing betekent. Een curatieve behandeling is erop gericht om u te genezen van de ziekte. Dat wil zeggen dat de ziekte na de behandeling verdwenen is en u weer helemaal gezond bent.
Bijvoorbeeld een curatieve chemotherapie voor borstkanker. Hierbij is het doel om u volledig te genezen van de borstkanker.
Een operatie kan ook curatief zijn. Bijvoorbeeld een curatieve buikoperatie bij darmkanker. Hierbij is het de bedoeling dat de darmkanker volledig verwijderd wordt uit de buik.

Palliatief betekent het bestrijden van pijn en andere klachten. Bij een palliatieve behandeling is het doel dus niet om u te genezen van de ziekte. Na een palliatieve behandeling is de ziekte nog steeds aanwezig. Dit is meestal het geval bij kanker, waarbij de arts inschat dat het niet meer mogelijk is om u volledig te genezen. Waarom start de arts een behandeling als die u niet kan genezen? Omdat die behandeling vaak wel vermindering van de klachten geeft, zoals pijn of misselijkheid. Daarom kan een palliatieve behandeling zeker de moeite waard zijn.

Als u behandeld wordt voor een vorm van kanker is het belangrijk om met de arts te bespreken of de behandeling curatief of palliatief is. Het is namelijk erg vervelend als de arts en patiënt hier allebei anders over denken. Als de arts een palliatieve behandeling wil starten, bespreek dan goed wat deze behandeling u op gaat leveren, en of dat opweegt tegen de eventuele bijwerkingen. Het is belangrijk dat u en uw behandelend arts hetzelfde doel voor ogen hebben.

Als de dokter een behandeling inzet kan dit curatief of palliatief zijn

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Tijdens de auscultatie kan de dokter crepitaties en rhonchi horen

Auscultatie

De medische term auscultatie betekent: luisteren naar de inwendige organen, zoals het hart, de longen of de buik. Soms schrijft men ook aescultatie (met ae). De

lees meer
Profylaxe betekent een maatregel of medicijn ter preventie van een ziekte. Het is dus bedoeld om de ziekte te voorkomen, niet ter behandeling.

Profylaxe

Profylaxe is een maatregel of medicatie, waarmee een ziekte wordt voorkomen. Het stamt af van het Griekse woord profylaxis, wat “beschermend” betekent. Een ander woord

lees meer
Een indicatie betekent dat de arts een bepaald onderzoek of behandeling noodzakelijk acht voor de patiënt. Maar het kan ook andere betekenissen hebben binnen de Geneeskunde.

Indicatie

Indicatie komt van het Latijnse indicatio, wat “aanwijzing” betekent. In de medische taal wordt deze term op verschillende manieren gebruikt. Indicatie als behandeladvies Dit is een behandeladvies,

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner