Expectatief

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u tegen kunt komen in uw medisch dossier. Deze week het woord Expectatief.

Misschien bent u deze medische term wel eens tegengekomen in uw dossier. Meestal schrijft de arts dan “Beleid: expectatief”. Vreemd, want dat woord heeft u de arts niet horen gebruiken. Variaties hierop zijn een “wait and see beleid”, een “watch and see beleid” of “watchful waiting”. In begrijpelijk Nederlands staat er dan: afwachtend beleid.

Expectatief betekent afwachten. Het komt oorspronkelijk van het Latijnse exspectare. Wat bedoelt de dokter als die het heeft over een ‘expectatief beleid’? Precies, u raadt het al. De dokter geeft aan dat die op dit moment even wil afwachten en nog geen behandeling wil inzetten. In plat Nederlands heet dat: nietsdoen.

Maar waarom zou een dokter ervoor kiezen om niets te doen? Dat kan meerdere redenen hebben, want soms is nietsdoen juist de beste optie. Denk maar eens aan de volgende situaties.

– U komt op het spreekuur met een simpel verkoudheidsvirus, zonder ernstige klachten. Omdat dit ziektebeeld in bijna alle gevallen spontaan weer verdwijnt, kan de dokter ervoor kiezen om geen behandeling in te zetten. Een expectatief beleid dus: even afwachten hoe het ziektebeeld verloopt.

– Soms is het middel erger dan de kwaal. Medicijnen komen vaak met bijwerkingen. In zo’n geval kan de dokter ervoor kiezen om eerst even af te wachten of het ziektebeeld vanzelf beter wordt.

– De dokter wil eerst het effect van een eerdere behandeling afwachten. Stelt u zich voor dat u vorige week een operatie van de knie heeft gehad. Waarschijnlijk is het vandaag dan nog te vroeg om met een volgende behandeling te beginnen. De dokter wil eerst even afwachten hoe het gaat na de operatie, en schrijft dan in het dossier: expectatief beleid.

Schrijft uw arts in het medisch dossier dat het beleid ‘expectatief’ is? Bespreek dan waarom deze keuze wordt gemaakt en of er alternatieven zijn. Vraag ook hoelang uw arts wil afwachten en wat eventuele vervolgstappen zijn.

Een expectatief beleid betekent dat de dokter het resultaat wil afwachten

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Défense musculaire is het zeer hard aanspannen van de buikspieren. Dit betekent dat er een acuut probleem is in de buik.

Défense musculaire

Défense musculaire is het zeer hard aanspannen van de buikspieren, als de arts in de buik drukt bij het onderzoek van het abdomen. Défense betekent verdediging. Denk

lees meer
Een maligniteit is een kwaadaardige tumor. Oftewel kanker.

Maligniteit

Maligniteit is de medische term voor kanker. Beter gezegd is een maligniteit een kwaadaardige tumor. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner