Jip en Janneke taal

Taalniveau B1? Dat is toch een soort Jip en Janneke taal?

Ja en nee.

Bedoel je dat B1 voor kleuters is? Dan is het antwoord nee.

Of bedoel je dat B1 begrijpelijke taal is? Dan is het antwoord ja.

Annie M.G. Schmidt is niet voor niets een beroemde schrijver! Ze schrijft namelijk op een manier die iedereen goed kan begrijpen. En dat doet ze heel handig.

Hoe doet ze dat precies? Nou, zo bijvoorbeeld:
– Ze schrijft korte zinnen met bekende woorden.
– Ze gebruikt speciale woorden om zinnen aan elkaar vast te maken. Woorden zoals: toen, omdat en daardoor.
– Ze stelt een vraag en geeft zelf het antwoord. Dat is prettig om te lezen en het zorgt voor duidelijke zinnen. Bijvoorbeeld: “Heeft u hoge bloeddruk? Dan moet u op controle bij een dokter.”

Als je een tekst op B1 niveau schrijft, moet je soms even goed nadenken. Want als je niet oplet, gebruik je vaak te moeilijke woorden. Of je schrijft juist hele lange zinnen met veel te veel informatie. En dat zou jammer zijn. Want als de lezer jouw tekst niet begrijpt, dan onthoudt ze ook niet de informatie.

60% van de Nederlanders zit op taalniveau B1, of lager. Maar veel teksten in de zorg zijn te moeilijk geschreven. Daardoor begrijpen veel mensen niet wat er staat en dat kan gevolgen hebben. Bijvoorbeeld: te lang wachten met naar de dokter gaan. Of misschien neemt iemand zijn pillen niet, omdat hij niet snapt waarom dat nodig is.

Dit bericht is trouwens ook op B1 niveau geschreven. Valt best mee, he?

Schrijf jij teksten voor de zorg, en heb je daar hulp bij nodig? Neem contact op en ik denk graag met je mee!

Taalniveau B1 is niet hetzelfde als Jip en Janneke taal.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Profylaxe betekent een maatregel of medicijn ter preventie van een ziekte. Het is dus bedoeld om de ziekte te voorkomen, niet ter behandeling.

Profylaxe

Profylaxe is een maatregel of medicatie, waarmee een ziekte wordt voorkomen. Het stamt af van het Griekse woord profylaxis, wat “beschermend” betekent. Een ander woord

lees meer
Een indicatie betekent dat de arts een bepaald onderzoek of behandeling noodzakelijk acht voor de patiënt. Maar het kan ook andere betekenissen hebben binnen de Geneeskunde.

Indicatie

Indicatie komt van het Latijnse indicatio, wat “aanwijzing” betekent. In de medische taal wordt deze term op verschillende manieren gebruikt. Indicatie als behandeladvies Dit is een behandeladvies,

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner