Koorts e.c.i.

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het begrip e.c.i. (e causa ignota)

E.c.i. is een typische medische afkorting die artsen regelmatig gebruiken in het medisch dossier. Maar voor de leek is het onduidelijk wat ermee bedoeld wordt. De afkorting staat voor het Latijnse “e causa ignota”. We komen deze afkorting vaak tegen in combinatie met koorts. Dan staat er: koorts eci, of febris eci, of misschien staat er wel febris e causa ignota. Febris is het Latijnse woord voor koorts.

E.c.i. oftewel e causa ignota betekent door onbekende oorzaak. Dus als de dokter schrijft koorts e.c.i. betekent dat koorts door onbekende oorzaak. Op deze manier weten de andere dokters meteen dat er nog geen oorzaak is gevonden voor de koorts. Dit komt regelmatig voor in de eerste fase van de ziekte.

Een voorbeeld: een patiënt wordt ernstig ziek en heeft hoge koorts. Hij wordt in het ziekenhuis opgenomen op een klinische afdeling. De arts gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de koorts, dit kan bijvoorbeeld door het bloed van de patiënt op kweek te zetten. Het kan soms wel een paar dagen duren voordat de uitslag daarvan bekend is. Intussen schrijft de arts in de decursus: koorts e.c.i.
Na een paar dagen komt de uitslag: de patiënt heeft een bloedvergiftiging met een bacterie. Nu is de oorzaak van de koorts eindelijk bekend en kan er als behandeling antibiotica worden gegeven.

Voor de patiënt en de familie is het vaak vervelend als de oorzaak nog niet bekend is. Je wilt het liefst zo snel mogelijk weten wat de diagnose is. Maar zelfs als de oorzaak onbekend is, kan de arts vaak al starten met de behandeling. Aan de hand van het lichamelijk onderzoek en de anamnese, kan de arts vaak al de juiste behandeling opstarten.

De afkorting e.c.i. kan trouwens ook voor andere dingen worden gebruikt dan koorts. Bijvoorbeeld anemie e.c.i. (bloedarmoede zonder bekende oorzaak) of pijnklachten e.c.i.

Koorts eci betekent dat de oorzaak van de koorts nog onbekend is.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

De medische visite is een bezoek van de zaalarts en verpleegkundige aan de opgenomen patiënt.

Visite

Visite is een leenwoord uit het Frans en betekent “bezoek”. De oorsprong van het woord ligt in het Latijnse visitare. In het ziekenhuis is het

lees meer
Een medische casus is een geval uit de praktijk.

Casus

Casus is een Latijns woord dat “geval” of “gebeurtenis” betekent. In de medische wereld bedoelen we hiermee een beschrijving van een patiënt die een bepaalde

lees meer
Een electieve ingreep is een operatie geen spoed heeft en dus planbaar is.

Electief

De medische term electief komt van het Latijnse woord electio. Dit betekent “keuze”. Een electieve ingreep kan dus vertaald worden als een gekozen ingreep. We

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner