Predispositie

In het medisch dossier beschrijft de dokter meestal de onderzoeken en diagnoses die al hebben plaatsgevonden. Maar een goede dokter denkt ook vooruit. Heeft de patiënt bijvoorbeeld verhoogd risico op een bepaalde ziekte? En moet daar alvast een behandeling voor gestart worden? Dat zijn moeilijke vragen. Hier komt de medische term predispositie om de hoek kijken.

Betekenis van predispositie

Een predispositie hebben betekent: ergens vatbaar voor zijn. Of ergens aanleg voor hebben. Een patiënt met een predispositie voor hartproblemen heeft dus ‘aanleg’ om in de toekomst hartproblemen te krijgen. Een predispositie hebben voor een ziekte betekent dat je een verhoogde kans hebt om die ziekte in de toekomst te krijgen. Het is meestal niet bekend hoe hoog die kans precies is. En het zou dus ook kunnen dat je die ziekte nooit in je leven krijgt.

Maar hoe weet een dokter nu precies wie er wel of niet een predispositie heeft voor een ziekte? Dat is inderdaad erg lastig. We weten wel dat sommige gebeurtenissen, of een erfelijke aanleg, een verhoogd risico geven op bepaalde ziekten.

Voorbeelden van predispositie

1) De patiënt heeft drie broers die op jonge leeftijd een hartaanval hebben gehad. Deze patiënt heeft een predispositie voor hartproblemen.

2) De patiënt heeft een gewicht van 110 kilogram, dat is een fors overgewicht. Deze patiënt heeft een predispositie voor suikerziekte.

3) De patiënte heeft het BRCA1-gen in haar DNA. Deze patiënte heeft een predispositie voor borstkanker.

Wat te doen bij een predispositie?

Geeft uw arts aan dat u een predispositie heeft voor een bepaalde aandoening? Bespreek dan met uw arts waarom dit bij u het geval is. En net zo belangrijk, vraag of er dingen zijn die u zelf kunt doen om het risico op een aandoening zo klein mogelijk te maken.

Een predispositie hebben voor een ziekte betekent dat je een verhoogde kans hebt om die ziekte in de toekomst te krijgen.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Een medisch consult is een gesprek met of een advies van de arts.

Consult

De term consult of consultatie komt uit het Frans en betekent “overleggen” of “raadplegen”. Een medisch consult kan verschillende betekenissen hebben. Een gesprek met de

lees meer
Gastro-enteraal is de medische term voor maag en darmen. Een GE-chirurg is een buikchirurg.

Gastro-enteraal

Gastro-enteraal is de medische term voor maag en darmen. De term is een samenstelling van twee Griekse woorden: Gaster betekent maag. Enteron betekent darmen. Gastro-enteritis

lees meer
Een corpus alienum is een voorwerp dat niet thuishoort in je lichaam.

Corpus alienum

Corpus alienum betekent: een voorwerp dat van buiten het lichaam komt. Dat kunnen voorwerpen zijn zoals een ingeslikte munt, een splinter onder de huid of

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner