Decursus

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het woord decursus.

Als u online uw medisch dossier bekijkt, kunt u het woord decursus tegenkomen. Sterker nog: als u het medisch dossier leest, leest u eigenlijk de decursus. Klinkt verwarrend? Laten we eens kijken waar dit woord vandaan komt, en hoe artsen het tegenwoordig gebruiken.

Decursus komt uit het Latijn. Het komt van het woord cursum, dat reis of koers betekent. Als dokters decursus zeggen, bedoelen ze de “reis van de patiënt”. Welke reis dan? De “reis” die de patiënt aflegt door het ziekenhuis. Dat klinkt misschien een beetje chic en overdreven. De beste Nederlandse vertaling is beloop. De decursus betekent dus het beloop van de ziekte.

Als een patiënt klinisch opgenomen ligt in het ziekenhuis, houdt de zaalarts een decursus bij. Hierin beschrijft de zaalarts elke dag het beloop van de ziekte. Deze informatie kan heel kort of juist heel uitgebreid zijn. Dingen die bijvoorbeeld in een decursus worden opgeschreven zijn bijvoorbeeld:
– de koorts is vannacht afgenomen. De temperatuur is nu 37,6 graden.
– meneer kon gisteren niet slapen en heeft een slaaptablet gevraagd.
– morgen krijgt meneer een CT scan.
– vanmiddag staat een familiegesprek gepland.
– vandaag starten we met antibiotica.

Doordat elke dag een decursus wordt bijgehouden, kan de dokter goed beoordelen hoe het met de patiënt gaat. Hierdoor kan de dokter zien of de behandeling aanslaat of niet. Als de patiënt naar huis mag schrijft de zaalarts een ontslagbrief. Om de brief te schrijven worden meestal delen van de decursus gebruikt.

Als u op het spreekuur verschijnt houdt de dokter ook aantekeningen bij. Dit wordt vaak ook decursus genoemd. Soms worden de woorden anamnese en decursus ook door elkaar gebruikt. Andere dokters bedoelen met decursus het hele medische dossier. Vraag daarom altijd na wat de dokter precies bedoelt als hij of zij decursus zegt.

de arts houdt een decursus bij van het beloop van de ziekte bij de patiënt

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

De medische visite is een bezoek van de zaalarts en verpleegkundige aan de opgenomen patiënt.

Visite

Visite is een leenwoord uit het Frans en betekent “bezoek”. De oorsprong van het woord ligt in het Latijnse visitare. In het ziekenhuis is het

lees meer
Een medische casus is een geval uit de praktijk.

Casus

Casus is een Latijns woord dat “geval” of “gebeurtenis” betekent. In de medische wereld bedoelen we hiermee een beschrijving van een patiënt die een bepaalde

lees meer
Een electieve ingreep is een operatie geen spoed heeft en dus planbaar is.

Electief

De medische term electief komt van het Latijnse woord electio. Dit betekent “keuze”. Een electieve ingreep kan dus vertaald worden als een gekozen ingreep. We

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner