Indicatie

Indicatie komt van het Latijnse indicatio, wat “aanwijzing” betekent.
In de medische taal wordt deze term op verschillende manieren gebruikt.

Indicatie als behandeladvies

Dit is een behandeladvies, waarbij de arts aangeeft dat een onderzoek of behandeling noodzakelijk is.

Stel een arts ziet een patiënt met buikpijn en koorts. De arts vindt dat een echo van de buik noodzakelijk is bij deze patiënt. Hij schrijft dan “indicatie voor echo buik.”

Wordt er op de echo een blindedarmontsteking vastgesteld? Dan is er een indicatie voor een operatie. Dit noemt men ook wel een operatie-indicatie.

Medicijnen

Medicijnen worden goedgekeurd voor bepaalde indicaties oftewel bepaalde ziekten en symptomen. Dit betekent dat het medicijn is goedgekeurd voor die ziekten of symptomen, en dat er bewijs is dat ze daarvoor werken.

Paracetamol heeft bijvoorbeeld een indicatie voor hoofdpijn. Paracetamol is dus bewezen effectief voor hoofdpijn en is goedgekeurd om daarvoor te gebruiken.

Regelgeving m.b.t. vergoeding

Voor bepaalde zorg is een medische indicatie nodig om het vergoed te krijgen. Het verschil per indicatie wie die afgeeft, bijvoorbeeld de zorgverzekeraar of het CIZ.

Als je bijvoorbeeld in een verpleeghuis wilt wonen, wordt er beoordeeld of je daarvoor in aanmerking komt. Als dat zo is, dan krijg je een medische indicatie voor verpleeghuiszorg. Dit betekent dat je verblijf en behandeling in het verpleeghuis (gedeeltelijk) vergoed wordt.

Contra-indicatie

Dit is het tegenovergestelde van een indicatie. Een contra-indicatie betekent dat een bepaald onderzoek of een behandeling juist niet gegeven moet worden. Bijvoorbeeld omdat de patiënt allergisch is voor het geneesmiddel, of omdat de patiënte zwanger is en het onderzoek schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Voorbeelden

1) De patiënte was gevallen op haar hoofd en kwam bewusteloos binnen. Er was een indicatie voor een CT-scan van de hersenen.

2) Paracetamol heeft een indicatie voor kiespijn. Het is in Nederland dus goedgekeurd om te gebruiken bij kiespijn.

3) Voor een maagverkleining heb je een medische indicatie nodig. Er wordt onder andere gekeken naar je gewicht.

4) Deze patiënt heeft een contra-indicatie voor deze antibiotica, omdat hij de vorige keer een ernstige allergische reactie kreeg toen we het toedienden. We kunnen beter een ander medicijn geven.

Een indicatie betekent dat de arts een bepaald onderzoek of behandeling noodzakelijk acht voor de patiënt. Maar het kan ook andere betekenissen hebben binnen de Geneeskunde.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Profylaxe betekent een maatregel of medicijn ter preventie van een ziekte. Het is dus bedoeld om de ziekte te voorkomen, niet ter behandeling.

Profylaxe

Profylaxe is een maatregel of medicatie, waarmee een ziekte wordt voorkomen. Het stamt af van het Griekse woord profylaxis, wat “beschermend” betekent. Een ander woord

lees meer
De medische term terminaal betekent einde of laatste fase.

Terminaal

Terminaal komt van het Latijnse woord terminus. Het betekent “einde” of “laatste fase”. In de medische taal kan het op twee manieren gebruikt worden. Om een tijd

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner