Laesie

De medische term laesie (of lesie) komt van het Latijnse woord laesio, wat kwetsing of letsel betekent. Tegenwoordig bedoelen we met laesie een ‘beschadiging’ ergens in het lichaam. Je kan het ook vertalen als ‘letsel’ of ‘verwonding’. Je mag trouwens laesie of lesie schrijven, het is allebei goed. In beide gevallen spreek je het uit als lesie, dus met een lange ‘e’.

Soorten laesies

De definitie van laesie is heel erg breed. Je kan bijna elke vorm van beschadiging in het lichaam een laesie noemen. Een verbranding van de huid is een laesie, maar een steekwond op een arm is ook laesie. Een gebroken heup is een laesie van het heupbot. En een scheurtje in je schouderspieren is ook een laesie. Als de radioloog op een CT-scan een vlekje op de lever ziet, maar hij weet niet wat het precies is, noemt hij dat ook een laesie.

Laesie als ziektenaam

Bij sommige ziektes en aandoeningen zit het woord laesie al in de naam verwerkt. Een bekend voorbeeld is een dwarslaesie. Bij een dwarsleasie is er een ‘beschadiging’ (laesie) dwars door de zenuwbaan in de rug. Omdat de zenuwen op die plek beschadigd zijn, komen er geen signalen meer vanuit de hersenen en kan iemand verlamd raken.

Een Hill-Sachslaesie en een Bankartlaesie zijn beschadigingen van de schouderkom. Er is dan een stukje van het bot of kraakbeen beschadigd. Dit gebeurt soms als iemand de schouder uit de kom heeft gehad (schouderluxatie). Als één van de schouderspieren beschadigd of gescheurd is noemen we dat een cuff-laesie.

Voorbeelden

1) Patiënte is uit bed gevallen en heeft meerdere huidlaesies op haar linker arm en been.

Doordat de patiënte is gevallen heeft zij meerdere verwondingen aan de huid.

2) Op de CT-scan zien we enkele laesies in de linkerlong.

Er zijn afwijkingen te zien in de linkerlong. Het is niet duidelijk wat dit precies is. Het zouden ontstekingen, uitzaaiingen of iets heel anders kunnen zijn.

3) Patiënt heeft met snowboarden zijn knie verdraaid en heeft veel pijn. Mogelijk is er een laesie van het kraakbeen in de knie.

Waarschijnlijk heeft deze patiënt iets beschadigd in zijn knie, zoals de meniscus of een kruisband.

Een laesie is een beschadiging van het lichaam, zoals een wond of een botbreuk.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Tijdens de auscultatie kan de dokter crepitaties en rhonchi horen

Auscultatie

De medische term auscultatie betekent: luisteren naar de inwendige organen, zoals het hart, de longen of de buik. Soms schrijft men ook aescultatie (met ae). De

lees meer
Profylaxe betekent een maatregel of medicijn ter preventie van een ziekte. Het is dus bedoeld om de ziekte te voorkomen, niet ter behandeling.

Profylaxe

Profylaxe is een maatregel of medicatie, waarmee een ziekte wordt voorkomen. Het stamt af van het Griekse woord profylaxis, wat “beschermend” betekent. Een ander woord

lees meer
Een indicatie betekent dat de arts een bepaald onderzoek of behandeling noodzakelijk acht voor de patiënt. Maar het kan ook andere betekenissen hebben binnen de Geneeskunde.

Indicatie

Indicatie komt van het Latijnse indicatio, wat “aanwijzing” betekent. In de medische taal wordt deze term op verschillende manieren gebruikt. Indicatie als behandeladvies Dit is een behandeladvies,

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner