Lege artis

Elke week geeft de Hulpdokter uitleg bij een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Deze week het begrip lege artis.

Lege artis is een medische term die u kunt tegenkomen in uw medisch dossier. Meestal wordt deze term gebruikt in combinatie met een operatie of een kleine ingreep. Bijvoorbeeld de uitdrukking appendectomie lege artis. Net zoals de termen e.c.i. en s.q.a. is dit een begrip om iets duidelijk te maken naar andere artsen. Voor de patiënt is het echter een verwarrende term. Laten we kijken wat lege artis precies betekent.

Lege artis komt uit het Latijn en betekent letterlijk: Volgens de regelen der kunst. Dat klinkt nog steeds een beetje verwarrend. Je zou ook kunnen zeggen: ‘Volgens de regels’.  Welke regels bedoelt de dokter precies? De regels (of afspraken) die dokters onderling hebben gemaakt over de beste manier om een operatie uit te voeren. Lege artis betekent dus dat de operatie op de juiste manier is uitgevoerd. Of in elk geval op de ‘gebruikelijke’ manier.

Let op: als een operatie op de juiste manier (lege artis) is uitgevoerd, kan het nog steeds gebeuren dat er problemen ontstaan. Zoals een bloeding of een ontsteking. Want zelfs bij de operatie die helemaal juist is uitgevoerd, bestaat er een kleine kans op problemen.

Voorbeelden van lege artis die u kunt tegenkomen in de decursus:
Appendectomie lege artis = De blindedarm-operatie is op de juiste manier uitgevoerd.
Excisie melanoom lege artis = De moedervlek is op de juiste manier uit de huid gesneden.
Abortus provocatus lege artis (APLA) = De abortus is op de juiste manier uitgevoerd.

Wat als de dokter niet de term lege artis heeft gebruikt in het dossier? Geen zorgen. De term lege artis wordt niet meer zo vaak gebruikt door artsen. In de meeste gevallen wordt de operatie opgeschreven in het dossier zonder de term lege artis te gebruiken. Als er toch problemen zijn opgetreden tijdens de operatie, zal de dokter dat altijd met u bespreken.

Lege artis betekent dat de operatie op de juiste manier is uitgevoerd.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Een maligniteit is een kwaadaardige tumor. Oftewel kanker.

Maligniteit

Maligniteit is de medische term voor kanker. Beter gezegd is een maligniteit een kwaadaardige tumor. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een

lees meer
Tijdens de auscultatie kan de dokter crepitaties en rhonchi horen

Auscultatie

De medische term auscultatie betekent: luisteren naar de inwendige organen, zoals het hart, de longen of de buik. Soms schrijft men ook aescultatie (met ae). De

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner