Vegetatief

Vegetatief komt van het Latijnse woord vegetare.
Het betekent “onbewust”. Als ezelsbruggetje kun je denken aan het Engelse woord “vegetable” (groente), die heeft ook geen bewustzijn.

Vegetatieve verschijnselen

Dit zijn verschijnselen (symptomen) die de patiënt niet bewust kan controleren, zoals zweten, trillen of bleek worden. Deze symptomen gebeuren dus onbewust.
Bij een hartaanval ervaren patiënten vaak vegetatieve verschijnselen. Het is nuttig om deze symptomen te herkennen omdat ze je kunnen helpen bij het stellen van een diagnose.

Vegetatieve toestand

Dit is een situatie waarin de patiënt ontwaakt uit coma, maar niet bij bewustzijn is.
Het lijkt alsof de patiënt wakker is, omdat hij of zij spontaan ademt, gaapt en de ogen opent. Toch is er geen bewustzijn.
Als dit langer dan 1 maand duurt, noemen we dit een persisterende vegetatieve toestand.

Voorbeelden

1) De patiënt had na het ongeluk uitgebreide hersenschade. Na twee weken ontwaakte hij uit coma maar hij bleef in een vegetatieve toestand.

2) Deze patiënt kwam met pijn op de borst, uitstraling naar de linkerarm en vegetatieve verschijnselen. Ik vermoed dat hij een hartaanval heeft.

3) Zweten, rillen en rood aanlopen zijn voorbeelden van vegetatieve verschijnselen. Deze symptomen kun je niet bewust controleren.

Vegetatief betekent dat iets in het lichaam gebeurt buiten het bewustzijn om.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

De medische term terminaal betekent einde of laatste fase.

Terminaal

Terminaal komt van het Latijnse woord terminus. Het betekent “einde” of “laatste fase”. In de medische taal kan het op twee manieren gebruikt worden. Om een tijd

lees meer
Intramurale zorg wordt binnen de muren van een zorginstelling geleverd.

Intramurale zorg

Intramurale zorg wordt binnen de muren van een zorginstelling geleverd. Dat kan een ziekenhuis zijn, maar ook een verpleeghuis, of een psychiatrische instelling. Extramurale zorg Extramurale

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner