Vegetatief

Vegetatief komt van het Latijnse woord vegetare.
Het betekent “onbewust”. Als ezelsbruggetje kun je denken aan het Engelse woord “vegetable” (groente), die heeft ook geen bewustzijn.

Vegetatieve verschijnselen

Dit zijn verschijnselen (symptomen) die de patiënt niet bewust kan controleren, zoals zweten, trillen of bleek worden. Deze symptomen gebeuren dus onbewust.
Bij een hartaanval ervaren patiënten vaak vegetatieve verschijnselen. Het is nuttig om deze symptomen te herkennen omdat ze je kunnen helpen bij het stellen van een diagnose.

Vegetatieve toestand

Dit is een situatie waarin de patiënt ontwaakt uit coma, maar niet bij bewustzijn is.
Het lijkt alsof de patiënt wakker is, omdat hij of zij spontaan ademt, gaapt en de ogen opent. Toch is er geen bewustzijn.
Als dit langer dan 1 maand duurt, noemen we dit een persisterende vegetatieve toestand.

Voorbeelden

1) De patiënt had na het ongeluk uitgebreide hersenschade. Na twee weken ontwaakte hij uit coma maar hij bleef in een vegetatieve toestand.

2) Deze patiënt kwam met pijn op de borst, uitstraling naar de linkerarm en vegetatieve verschijnselen. Ik vermoed dat hij een hartaanval heeft.

3) Zweten, rillen en rood aanlopen zijn voorbeelden van vegetatieve verschijnselen. Deze symptomen kun je niet bewust controleren.

Vegetatief betekent dat iets in het lichaam gebeurt buiten het bewustzijn om.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Een maligniteit is een kwaadaardige tumor. Oftewel kanker.

Maligniteit

Maligniteit is de medische term voor kanker. Beter gezegd is een maligniteit een kwaadaardige tumor. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een

lees meer
Tijdens de auscultatie kan de dokter crepitaties en rhonchi horen

Auscultatie

De medische term auscultatie betekent: luisteren naar de inwendige organen, zoals het hart, de longen of de buik. Soms schrijft men ook aescultatie (met ae). De

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner