Vitale functies

De vitale functies, ook wel vitale parameters genoemd, zijn belangrijke metingen van het lichaam. Het woord vitaal betekent letterlijk ‘van levensbelang’. Deze metingen geven ons dus een goed beeld van hoe gezond het lichaam is. In de decursus kunnen de vitale functies als volgt worden opgeschreven:

VP: P80 reg, RR132/88, Sat 96%, AH 12, T 37,5

Voor de patiënt is het niet meteen duidelijk wat hier nu precies staat. Er worden veel afkortingen gebruikt in combinatie met medische termen. Laten we deze zin woord voor woord nalopen om te kijken wat alles betekent.

VP: afkorting voor vitale parameters. Dit is hetzelfde als vitale functies.

P80 reg: Hier staan twee dingen beschreven. P = Pols. Pols betekent de hartslag, deze wordt vaak aan de pols gemeten. P80 betekent dat de hartslag 80 slagen per minuut is. De gemiddelde hartslag is 60 slagen per minuut, maar deze kan om allerlei redenen hoger of lager zijn. In plaats van “pols” wordt ook wel een woord hartfrequentie gebruikt. Dit betekent hetzelfde. Er staat dan HF80.
Op de website van de Hartstichting vindt u meer informatie over de hartslag.

reg is een afkorting voor regulair. Regulair betekent regelmatig. Een regelmatige hartslag betekent dat het hartslag op een stabiel tempo slaat. Als het hart onregelmatig slaat noemen we dat irregulair. Dit wordt soms afgekort tot irreg.
Kijk wat u kunt doen bij een onregelmatige hartslag vindt u op deze website.

RR132/88: RR betekent de bloeddruk. De afkorting RR staat voor Riva-Rocci. Riva-Rocci was een Italiaanse arts die een manier ontwikkelde om de bloeddruk te meten. Tegenwoordig wordt de afkorting RR nog altijd gebruikt om de bloeddruk te beschrijven. De gemiddelde bloeddruk is 120/80. Maar de bloeddruk schommelt continu, en kan omhoog gaan door inspanning. Dus de bloeddruk ligt daar vaak boven of onder. Het eerste getal (120) is de bovendruk (medische term: systole), het tweede getal is de onderdruk (medische term: diastole). Hoge bloeddruk is een veelvoorkomende aandoening. U leest meer over hoge bloeddruk op de website van thuisarts.nl.

Sat 96%: Sat is een afkorting voor saturatie. De saturatie geeft aan hoeveel zuurstof er in het bloed zit. Bij gezonde mensen is dit 95% of hoger. Het woord saturatie komt uit het Latijn en betekent verzadiging. Daarom wordt er ook wel eens gesproken over de zuurstofverzadiging. De saturatie wordt ook wel eens afgekort tot SpO2.

AH 12. AH is een afkorting voor ademhaling. Soms wordt ook het woord ademfrequentie gebruikt. De afkorting voor ademfrequentie is AF. De 12 betekent 12 ademhalingen per minuut. De gemiddelde ademhaling zit tussen de 12 en 15 keer per minuut. Dit kan flink hoger worden door sporten of bijvoorbeeld bij een longaanval.

T 37,5: T is een afkorting voor temperatuur. De gemiddelde temperatuur van een mens is 37 graden. Maar de temperatuur kan door de dag heen veranderen. Bij een temperatuur van 38 graden of hoger spreken we van koorts. Sommige dokters vinden dat er pas sprake is van koorts bij 38,5 graden of hoger. Een temperatuur tussen 37,5 en 38 is nog geen echte koorts, maar noemen we subfebriel.

De vitale functies zijn de belangrijkste metingen zoals de bloeddruk en hartslag.

Op de hoogte blijven?

De Hulpdokter praat je elke twee weken bij over een medische term in een kort en duidelijk mailtje. 
Dat is leuk en leerzaam. Blijf jij ook up-to-date? Meld je aan en lees mee!

Recente artikelen

Etiologie betekent de oorzaak van een ziekte. Als de dokter op zoek is naar de etiologie wil hij de oorzaak van de ziekte weten.

Etiologie

Dokters zijn meestal op zoek naar een diagnose. Een goede diagnose verklaart de klachten van de patiënt en geeft aanwijzingen voor de juiste behandeling. Maar

lees meer
Een predispositie hebben voor een ziekte betekent dat je een verhoogde kans hebt om die ziekte in de toekomst te krijgen.

Predispositie

In het medisch dossier beschrijft de dokter meestal de onderzoeken en diagnoses die al hebben plaatsgevonden. Maar een goede dokter denkt ook vooruit. Heeft de

lees meer
Idiopathisch betekent de oorzaak van de ziekte niet bekend is.

Idiopathisch

De decursus van het medisch dossier begint meestal met een anamnese en eindigt met de diagnose. Gelukkig zijn de meeste diagnoses tegenwoordig goed te vinden

lees meer

Voorbeeld DossierCheck

Voorbeeld GespreksPartner